Днес е Благовещение

Благовещение е! Християнският свят чества благата вест за предстоящото раждане на Спасителя. Според Библията на този ден Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария, че ще зачене чрез непорочно зачатие и ще роди Сина Господен. И трите клона на християнството – православни, католици и протестанти, отбелязват това евангелско събитие.

Празникът е обявен за Ден на майката. Правят се дарения на сирачета и на деца, лишени от родителска грижа.

Имен ден празнуват: Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Вангелия, Ева, Евангелина.

Въпреки че се пада по време на Великите пости, църквата разрешава да се яде риба. Традиционно на трапезата присъства рибник с ориз, както и нещо „зелено” – коприва, спанак или лапад. Предния ден жените омесват празнична пита, която после се намазва с мед и се раздава от нея за здраве.

Празникът е известен още като Благовец и като „Половин Великден”. Многобройни са народните поверия и обичаи, свързани с него. Счита се, че днес долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат добрата вест, че зимата си е отишла, а идва лятото.

Вярва се, че на Благовец всяка отрова губи силата си. Рано сутринта хората помитат дворовете си и запалват събраната смет, та да изгори злото. Огънят се прескача за здраве и за да не ни хапят змии през лятото.

На Благовещение е грехота да се спи до късно. Поверието гласи, че ако те закука кукувица в леглото, е много лоша поличба. Всеки трябва да излезе от дома си сит и с пари в джобовете, за да е богат и сит през цялата година.

Жените не бива да се докосват до игли и куки, за да не ги „дупчат” змиите.

Смята се, че на този свят ден бързо заздравяват всякакви рани, затова се пробиват ушите на малките момиченца за обеци. А животновъдите жигосват животните в стадата си, за да ги разпознават.

Особено важен е денят за иманярите. В нощта срещу Благовец проблясва син пламък или огънче просветва до 3 пъти на местата, където има заровено имане. Народът вярва, че това са духовете на умрелите, които са скрили богатството.

В нощта преди Благовещение небето се отваря. Затова трябва да погледнем към звездите и да си пожелаем сполука, богатство и късмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *