СВЕТСКИ

Шеф Силвена Роу – най-сините очи на „Мастършеф“

„Хелоу!”. Този поздрав, изречен с неподражаема закачка в гласа от шеф Силвена Роу, стана нарицателен сред почитателите на предаването „Мастършеф” по bTV. Тази руса фурия с екстравагантна прическа, красиви очи и изискано небце вече трети сезон е част от журито на кулинарния формат. Животът ѝ е бил борба и доказване всеки ден, но днес тя е спечелила уважението на своите колеги и почитатели.

Силвена се ражда преди малко повече от 50 години в Пловдив. Майка ѝ е българка, а баща ѝ е наполовина турчин. В свои интервюта тя споделя, че той е бил много елегантен и модерен за времето си мъж. Образован и ерудиран, той е журналист и редактор във вестник. Владее шест езика, но и тънкостите в кухнята. Майка ѝ е изключителна красавица. Работи като реставратор и също твори чудеса в кухнята. Именно те запалват в малката Силвена интереса и любовта към готвенето.

Възпитана в интелигентна и свободолюбива среда, тя не се притеснява от ограниченията на социалистическите порядки и нрави. Когато е на 18, Силвена среща англичанина Малкълм на Пловдивския панаир. Любовта пламва между тях, но скоро той поема към Албиона. Следвайки зова на сърцето, младото 19-годишно момиче заминава за Лондон. На семейството се раждат две момчета, но Силвена не се превръща в домакиня. Използвайки знанията и уменията си, тя бързо намира ниша, в която да ги прилага. Започва да списва рубрики на кулинарна тематика, взима участия в кулинарни предавания и консултира филмови продукции. През 2007 г. нейна приятелка я записва за участие в кулинарно предаване. Конкуренцията е жестока – явяват се 1900 кандидата, които преминават през ситната цедка на претенциозно жури. До финала достигат шест човека, а Силвена е сред тях. И печели. При такова ниво на готвене съвсем не е случайно, че тя се изкачва до най-горното стъпало, където вече се намират Гордън Рамзи и Джейми Оливър. Бизнесът със собствени ресторанти е логичната стъпка в посока нагоре, но амбициите на тази невероятна дама излизат и извън пределите на острова. Тя не само гради телевизионна кариера в Щатите, но и се захваща с проект на верига от 20 ресторанта в Дубай и ОАЕ. 

Силвена Роу

Шеф Роу става известна на широката българска публика с участието си във формата „Щипка сол” през 2014 г. С неподражаемата си блестяща усмивка тя споделя, че лакомията ѝ е главната причина да започне да готви. Силвена обича да пътешества, за да опитва различна ястия и да опознава кухните и традициите в храненето на различните държави. От голямо значение за нея е да приготвя храната така, че тя да е здравословна и витализираща, но и изключително вкусна. От ястията на Силвена Роу са се възхищавали звезди като Тина Търнър, Клаудия Шифър, Мадона, Шер. Също така Кейт Мос, Орландо Блум, Валентино, Мила Йовович, турски политици, арабски шейхове и още много известни лица са поглезили небцето си с блюда от нейната изискана кухня. Тази жена е вдъхновение и за безброй хоби готвачи, които се учат как да приготвят вкусна храна по здравословен начин.

Силвена Роу

Шеф Роу е успяла жена и е съвсем естествено да има нужното самочувствие, присъщо на успелите хора. Тя обаче е толкова натурална, толкова земна и приятна за комуникация, че задръжките и притесненията веднага падат. Притежава свежо чувство за хумор и е съвсем непринудена, когато разказва за себе си, за готвенето и нещата, които обича. Просто няма как да не харесаш тази красива, земна, руса дама. Не така стоят нещата обаче, когато същата тази жена прекрачи прага на кухнята. Там тя е изискваща и строга, държи на вкуса и перфектната презентация и не приема оправдания. За себе си самата тя казва, че единствената жена-шеф с топки. Това означава, че е мъжко момиче, което няма да позволи да бъде подценявано в предимно мъжкия свят на кулинарни спецове. Силвена Роу е издала седем готварски книги и чест ѝ прави, че винаги умело успява да преплете българските традиции в готвенето с изисканата гурме кухня.

Поредния повод за гордост, че българското е от високо качество и буди възхита и уважение по света, носи името Силвена Роу – неостаряващата чаровница със син поглед. 

One thought on “Шеф Силвена Роу – най-сините очи на „Мастършеф“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *