ЗДРАВЕ

Внимание: Коронавирус живее до 9 дни върху телефона ви

В редица държави бе обявено извънредно положение, а България също води битка с пандемията от коронавирус. Сред най-важните съвети, които трябва да следвате, е да спазвате висока лична хигиена и да избягвате излизането навън. Особено когато говорим за места със струпване на много хора.

Един от предметите, които докосваме най-често в нашето ежедневие, са нашите телефони. Някои биха казали, че тези устройства дори са се превърнали в продължение на ръцете ни. Трябва обаче да отбележим, че телефоните са сред големите преносители на COVID-19.

Германски учени направиха изследване, според което вирусът може да живее до девет дни върху вашия смартфон, стига да попадне там. COVID-19 също така лесно се прикрепя към повърхности като метал, стъкло, пластмаса и други повърхности. Данните от изследването са публикувани в журнала Journal of Hospital Infection.

С други думи, не забравяйте да дезинфектирате и своите телефони, заедно с всичко останало. Някои експерти препоръчват това да се случва посредством разтвор, съдържащ 0,1% натриев хипохлорит или от 62 до 71 процента етанол. И двете вещества са изключително ефективни за отстраняване на вирусите.

Не разчитайте обаче единствено на почистването на своя смартфон. Спазвайте всички препоръки, които дава щабът за борба с вируса, оглавяван от генерал-майор Венцислав Мутафчийски. Ограничете колкото е възможно излизането навън, защото именно в това се крие най-голямата опасност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *