ЗДРАВЕ

Ето как чаша вино подобрява нашето здраве

От древни времена е известно, че виното има лечебни свойства. Неговите съставки са цяр за много заболявания и действат профилактично на целия организъм. Ако пием вино в умерени дози, ето за какво може да бъде полезно:

Подобрява функционирането на сърдечносъдовата система

Благодарение на антиоксидантите в гроздето, напитката на боговете подобрява кръвообращението и работата на сърцето. Регулира кръвното налягане,предпазва от втвърдяване на артериите, За това спомага наличието на витамин Е, който прави кръвоносните съдове по здрави и премахва тромбите.

Редовната консумация на една чаша червено вино на ден намалява риска от инфаркти и подмладява сърцето.

Противодейства на инфекциите и бактериите в организма

Една чаша вино дневно подпомага естествената детоксикация на тялото и се преборва с инфекциите. Убива бактериите, водещи до кариеси и до други дентални проблеми.

В гроздето се съдържат съставки, които в процеса на ферментация придобиват свойството да унищожават стрептококите и другите бактерии, живеещи в устната кухина. Лекува кървящи венци, прочиства небцето.

Побеждава инфекциите на пикочните пътища.

Много сериозни болести започват именно от развитието на различни инфекции. Виното успешно ги атакува и действа профилактично за доброто ни здраве.

Намалява предпоставките за развитие на рак

Чудодейният еликсир има способността да блокира образуването на раковите клетки. Доказано е, че възпрепятства отключването на рак на гърдата и на белите дробове.

Неговите флавоноиди потикат алергичните реакции на организма, появата на астма и на други респираторни заболявания.

Регулира нивата на кръвната захар

Изследванията показват, че червеното вино притежава свойствата да се справя с лошия холестерол и контролира нивата на кръвната захар при диабет тип 2.

Подпомага отслабването

Освен всичките си качества, червеното вино е чудесно средство за топене на калории. При жените, които пият по 2 чаши на ден, вероятността за наднормено тегло е с 30 % по-малка. Причината е, че то възпира формирането на мастни клетки и стимулира изгарянето на повече калории.

Тушира отключването на ментални проблеми и допринася за психичното здраве

Редовното пиене на 1 чаша червено вино поддържа духа ни в страхотна кондиция. Благоприятства освобождаването на ендофин в тялото, което ни гарантира превъзходно душевно здраве – добро настроение, самоувереност, жизнерадостност.

Приемът му в умерени количества вечер действа като антидепресант – предпазва ни от изпадане в депресивни състояния и от други психични разстройства, лек е срещу инсомния и тревожност.

Отразява се ефикасно на мозъчната дейност, стопира деменцията, забавя развитието на Паркинсон и на Алцхаймер.

Полезно е в съвсем малки дози да се дава от време навреме и на децата. В народната медицина през вековете знахарките лекували някои детски неразположения с попара от червено вино.

Даването на глътка при малчуганите има и възпитателно въздействие. Така те още от детството се научават да се отнасят към алкохола като към нещо разрешено и полезно, но само ако е в малки количества. Любопитството им е задоволено и няма опасност, когато пораснат да се пристрастят към пиенето.

Неслучайно виното е възпято в стотици народни песни, което само по себе си говори за неговата омайна сила. Но както повечето удоволствия в живота, то лекува, когато е с мярка, а се превръща в отрова, ако злоупотребим. Пийте го така, че наистина да бъде наздравица за тялото и душата ви!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *