СВОБОДНО ВРЕМЕ

Сестрите Фокс и зараждането на спиритуализма

Сестрите Фокс имат голям принос за разрастването на спиритуализма като движение в САЩ през ХІХ век. Те лансират и популяризират неговите идеи. Тяхната история е обгърната в ореола на мистерията и обхваща целия им живот.

Намираме се в 1848 г. в Хидесвил, близо град Рочестър, Ню Йорк.

Дейвид Фокс е методистки свещеник. Той има три дъщери – Кейт, Лия и Маргарет.

На 31 март 1848 г. Кейт и Маргарет разказват на баща си, че някакво необяснимо същество се опитва да влезе в контакт с тях, чукайки по стените на стаята им.

Изуменият Дейвид Фокс започва да поставя въпроси на невидимото присъствие. Когато го пита дали е човек, няма отговор. Щом му казва: „Ако си дух, почукай два пъти!”, отчетливо се чуват две почуквания. Полтъргайстът му доверява, че е духът на Шарл Б. Росма. Той отговаря също на прозвището „Мистър Сплитфут”. Казва, че бил амбулантен търговец и е убит в тяхната къща преди години, а тялото му е заровено в мазата.

Семейството се заема да направи разкопки и действително са открити човешки кости на посоченото място. Тогава пастор Фокс кани своите съседи и големците на града, за да се запознаят с този невероятен феномен. По случая с фантома на семейство Фокс е учреден специален изследователски комитет.

Мълвата бързо се разнася. Медиите се захващат с новината и раздухват аферата.

Странният факт се превръща в сензация за обществото. Междувременно сестрите Фокс започват да провеждат платени сеанси пред публика, много се прочуват и са провъзгласени за медиуми. Момичетата правят публична демонстрация на контакт с духове в Рочестър, а през лятото на 1850 г. стигат до Ню Йорк.

Един богат нюйоркски банкер ангажира Кейт Фокс. Тя материализира призрака на неговата споминала се съпруга, както и привидението на Бенжамин Франклин.

Случаят с Кейт е подробно проучен между 1871 г. и 1874 г от Уилям Крокес, президент на Центъра за изследване на паранормални явления.

Спиритуалистичните дъски стават на мода. Много хора се впущат сериозно в опити да общуват с мъртвите. Дъската Уиджа се появява почти във всеки дом. Спиритизмът излиза на дневен ред и се превръща във водеща тенденция.

Към 1852 спиритуалистичното движение достига своя апогей – три милиона привърженици го обновяват в САЩ. Медиуми изникват отвсякъде, а спиритическите сеанси и представления процъфтяват.

Американските и европейските интелектуалци, и главно хората от висшето общество постоянно се занимават с таблата за викане на духове. Виктор Юго, Артър Конан Дойл, Елена Блаватская, Леонора Пипер, Разпутин, Артур Форд, Жорж Санд, Александър Дюма и много други известни личности спомагат за налагането на спиритуализма като водещо религиозно течение.

Сестрите Фокс от светлината на славата пропадат до позора и мизерията, когато Маргарет Фокс изповядва публично, че техните контакти с отвъдното са шарлатанство. На 21 октомври 1888 г. Кейт и Маргарет свикват събрание в Музикалната академия в Ню Йорк. Пред пълната зала Маргарет заявява: „Тази вечер съм тук като един от основоположниците на спиритуализма, за да го изоблича като абсолютна лъжа от начало докрай, като едно от най-неубедителните суеверия, и като най-зловредното богохулство, известно на света“. В последвалата гробна тишина тя остава неподвижна, а от стените на залата се разнасят гневни упорити почуквания. „Всичко това е номер!“, извиква няколко пъти Маргарет сред смутени аплодисменти.

През 1889 г. сестрите Фокс се опитват да се откажат от признанията си. Казват, че са се отрекли от спиритуализма заради големия натиск, на който ги подложила католическата църква. Но вече е твърде късно – репутацията им е омърсена завинаги.

Те овдовяват рано, отдават се на наркотици и алкохол, завършват живота си в бедност и самота. Повече никой не се интересува от тях, умират забравени и низвергнати от обществото.

Въпреки личната им драма, с тяхната история и дейност са посети семената на спиритуализма. 

След тях Алан Кардек поема факела и продължава популяризирането на общуването с духове. Публикува труда си „Книга на медиумите” още през 1857 г. Той е основоположник на спиритуалистичното движение във Франция. 

И днес спиритуализмът има милиони последователи в целия свят.

Източник: Overblog

Превод от френски: Гана Василева 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *