СВОБОДНО ВРЕМЕ

Любопитни факти за египетската култура

Египет е с най-многобройно население от държавите в Близкия изток, а миналото му се отличава със славна история, цивилизация на хиляди години и удивително сложна и интересна култура. Египет е събрал в себе си разнообразни културни елементи от фараоните, древните гърци, християнството и исляма, които привличат вниманието на любопитните туристи. Ние събрахме няколко любопитни факти за древната цивилизация, които ще ви убедят да се отправите на почивка в Египет.

Древна писменост

Йероглифите все още могат да се видят по стените на храмовете и паметниците, а фараоните са ги използвали, за да разпространяват заповедите си посредством папируси. Знаците са наброявали 700 и единствено писарите умеели да ги рисуват, затова се вярвало, че са благословени с дарба от бога Тот.

В днешно време тази писменост е мъртва, а вместо това по улиците на модерен Египет се чува арабска реч.

Божества

Народът, който се заселил по течението на река Нил, е водел охолен живот, за който благодарял на боговете всеки ден. Египтяните са почитали много божества (според някои източници повече от 2000), за които изпълнявали ритуали и принасяли жертви. В началото били изобразявани като животни, а в последствие тяхната долна част придобила човешки облик. 

Днес следа от тези древни вярвания се открива единствено в културните забележителности, а по-голямата част от населението са мюсюлмани.

Пирамиди

Пирамидите са изградени като символ на почит към фараоните – египтяните смятали, че при смъртта душата не напуска изцяло тялото, затова мумифицирали владетелите с всички техни принадлежности и скъпоценности.

Част от чара на египетските пирамиди е мистерията около тяхното построяване. Съществуват много конспиративни теории, но има убедителни доказателства, че те не са направени нито от извънземни, нито от роби, а от платени работници. Създадени са гладки и наклонени към слънцето, за да помогнат на душата на фараона да се издигне по-бързо към боговете в небето.

Свещено животно

Египет е родината на котките, които са смятани за свещено животно, въплъщение на богинята Бастет и са обитавали всеки дом и улица. Убийството на котка се наказвало по най-жестокия начин, а труповете на мъртви котки се балсамирали и погребвали в специални гробища, понякога в гробници на фараони.

В заключение, представяме ви още няколко любопитни факта за Египет: там е открита най-старата дреха; повечето фараони са страдали от затлъстяване; а европейската култура е повлияна от древната цивилизация повече, отколкото осъзнаваме. Част от фактите за древната култура на египтяните можем само да ги прочетем, а други – да ги видим и преживеем на място в модерната държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *