Изненадайте гостите си с печено агнешко по френски

Французите умеят да се радват на живота и да ценят неговите наслади. Те обожават изкусно приготвената храна, превръщайки я в източник на удоволствие.

Представяме ви една традиционна френска рецепта за печено агнешко. Тя може да бъде идеално решение за вашата великденска трапеза. С нея месото става много вкусно, при това е лесна за изпълнение и не би затруднила дори хора без опит в кулинарството.

Необходими продукти

♦ 2,5 кг агнешки бут с костта

♦ 6 – 7 скилидки чесън

♦ Горчица (за предпочитане – френска горчица с мащерка и чесън)

♦ Прясно смлян черен пипер

♦ Пресни билки – розмарин, мащерка, чубрица

♦ 1 чаша червено вино – 125 мл

♦ Сол

Начин на приготвяне

Направете разрези върху месото с върха на ножа, за да поставите в тях скилидките чесън.

Натъркайте цялата повърхност на агнешкото със сол и черен пипер, нанесете горчицата.

Поставете месото в голяма тава за печене, подредете върху и около него свежите билки.

Налейте чаша червено вино в тавата и я покрийте с фолио.

Сложете тавата в предварително загрята фурна и оставете месото да се пече на тих огън 4 часа и половина. След това махнете фолиото и печете още половин час. Така агнешкото ще придобие златиста хрупкава коричка.

Когато извадите месото от фурната, отново го покрийте с фолиото и изчакайте 15 – 20 минути, преди да сервирате. По този начин ястието ще се задуши и ще бъде още по-крехко.

За гарнитура използвайте пресни картофи и пролетни салати.

Ако желаете, можете да оползотворите и соса от тавата, където се е пекло агнешкото. Ето как:

Изсипете соса в тенджера. Загрейте го на тих огън. Разбъркайте с хладка вода 1 – 2 с. л. брашно. Добавете получената каша към соса, като бъркате непрекъснато, докато се сгъсти. Капнете малко вино. Може да сложите още подправки по ваш вкус.

Полученият гъст сос добавете към гарнитурата за агнешкото.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *