ДОМАКИНСТВО

Как да почистваме кожени обувки и чанти

Нашите кожени обувки и чанти имат нужда от редовно почистване. Това би ни гарантирало, че ще издържат по-дълго. Проблемът при кожените изделия е, че не можете просто да ги изперете – тогава как да ги почистите?

Най-лесно е да вземете чиста кърпа и с малко течен сапун да минете кожената повърхност. При петна наръсете мястото със сода, оставете да поседи един ден и след това почистете.

Грижата за обувки включва и редовно отстраняване на праха с мека четка (никога не използвайте четки с твърд косъм, защото ще одраскат кожата), нанасяне на боя и излъскване. Можете да излъскате обувките си с лак с восък или със силикон. Восъкът придава блясък и предпазва от влага, силиконът също придава блясък, но краткотраен. Внимавайте да не слагате прекалено много. При загуба на блясък може да пробвате и с рициново масло.

Обувките и чантите от естествена кожа е хубаво да се подхранват с крем за обувки (да, чантите също). Можете да си направите домашен крем за подхранване с ябълков оцет и мас (в съотношение 1:2). Нанесете сместа, оставете една вечер да престои и на следващия ден минете с чиста кърпа.

Велурените обувки и чанти трябва да се почистват от прах с мека четка поне веднъж в месеца. При изразени петна – можете да използвате влажна кърпа. Не рискувайте с препарати, ако не са специално обозначени за велур. 

Има и изделия, които си имат восъчно покритие (тези с крокодилски принт, например). То ги предпазва от вода. В никакъв случай не трябва да се обработват с препарати на спиртна основа.

Каквото и да пробвате върху обувката или чантата си, първо опитайте на някое незабележимо място. Има твърде различни почистващи продукти на пазара, не рискувайте.

Ако случайно намокрите кожената си чанта или обувки, в никакъв случай не ги сушете на пряка слънчева светлина.

А за да ги предпазите от неприятни миризми, докато не ги използвате, сложете в тях намачкан вестник. Той ще абсорбира излишната влага.

Автор: Антония Терпешева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *