СЕМЕЙСТВО

Трапезата за Бъдни вечер

Бъдни вечер е семеен празник – на вечеря се събира цялото семейство. Ястията на масата трябва да са нечетен брой и да са постни. Ето няколко традиционни български рецепти за вашата празнична трапеза:

Сарми с кисело зеле

Необходими продукти

1 кисела зелка

2 глави лук

½ ч. чаша (100 мл) олио

200 гр ориз

сол

черен пипер

чубрица

Начин на приготвяне

Листата на зелето се изчистват от твърдата им част.

Запържва се ситно нарязаният лук с олиото, прибавя се измитият ориз и малко вода, и леко се задушава. Слага се сол, черен пипер, чубрица на вкус.

Сваля се от огъня и със сместа се пълнят зелевите листа, увиват се хубаво под формата на плик. Така приготвените сарми се нареждат плътно една до друга в тенджера, на дъното на която предварително сме постлали зелеви листа или фолио.

Сармите се заливат със сок от кисело зеле (ако е прекалено кисел, се разрежда с вода), притискат се с чиния и се варят 1 час на тих огън.

Пълнени пиперки с боб и маслини

Продукти

8 пиперки

300 гр сварен боб

2 глави лук

3 – 4 скилидки чесън

150 гр маслини без костилки

1 морков

сол, черен пипер и чубрица на вкус

олио

Начин на приготвяне

Изчистваме пиперките от семките. Нарязваме лука, чесъна и моркова и ги задушаваме в олиото. След като зеленчуците поомекнат, добавяме сварения боб, нарязаните маслини и подправките. Объркваме всичко.

Сваляме плънката от котлона и с нея напълваме пиперките. Нареждаме ги в тавичка, предварително намазана с олио. Наливаме ½ ч. чаша вода и печем около 40 минути във фурната на 180 градуса.

Тиквеник с готови кори

Необходими продукти

1 пакет готови кори (500 гр)

400 гр тиква

1 ч. чаша нарязани орехи

400 гр захар

200 гр галета

2 с. л. канела

150 мл олио

Приготвяне на тиквеника

Тиквата се настъргва на едро ренде и се смесва с нарязаните орехи, канелата, галетата и захарта.

Всяка кора се намазва с олио, посипва се равномерно с плънката и се завива на руло. Тиквеникът се оформя на кравай в тава, намазана с олио. След това отгоре сладкишът се поръсва хубаво с олио. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса.

Сладки джумерки

Необходими продукти

1 чаена чаша орехови ядки

1 чаена чаша захар

1 чаена чаша вода

Начин на приготвяне

Най-важното за успешното приготвяне е да се спази пропорцията 1: 1 на продуктите. Те се изсипват задължително в по-широк съд – по-голям тиган или тава и се слагат на котлона. Бърка се постоянно и упорито до момента, в който орехите се карамелизират – обвият се в обгорената захар, втвърдят се и получат жълтеникаво – кафеникав цвят. Стане ли това, веднага трябва да се махнат от котлона, иначе бързо изгарят и се превръщат в червена лава.

Ореховите джумерки са много вкусни и вървят страхотно с ракия или уиски!

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *