СВОБОДНО ВРЕМЕ

Символика на коледната украса

За всяка Коледа бързаме да сложим празничната украса: окичваме елхата с камбанки и играчки, окачаме гирляндите и палим светлинките. Всеки коледен атрибут има своя история и символика. Хубаво е ние да знаем и да разказваме на децата си, за да се докоснем до тайнството на Рождество.

Коледната елха

Зеленият цвят на елхата символизира вечния живот на душата. Върхът й, сочещ нагоре, означава силата на човешката мисъл, която трябва да води само напред и нагоре.

Историята на коледното дръвче е много стара. Свързана е с мита за Световното дърво, с който древните хора си обяснявали устройството на света като тридялба. Корените на дървото символизирали подземното царство на мъртвите, стъблото – царството на живите, а короната му – небесното царство на боговете. Заради тази представа във всяка езическа религия съществувал култ към определено дърво, което се считало за свещено.

Една легенда от времето на ранното християнство разказва, че Свети Бонифаций бил натоварен с мисията да покръсти езичниците в Германия. Тогава германците се кланяли на свещен дъб в чест на езическия си бог Тор. Свети Бонифаций отсякъл дъба, а на негово място изникнала млада ела. Като видели това, те решили да приемат християнството и започнали да почитат елата като дърво на Христос. Така в Германия се ражда традицията да се украсява коледна елха. Първите държави след нея, които украсяват елхи, са Швеция, Дания, Финландия. Постепенно това става популярно в цяла Европа, а по-късно и в Америка. В България обичаят е внесен от Русия. През Руско-турската война руснаците украсявали елхи в освободените български градове. 

Звезда

Поставяме я на върха на елхата. Тя повтаря Витлеемската звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Звездата е пътеводната светлина в земния ни път.

Звънчета и камбанки

Когато пастир загуби стадо овце, той го намира по звука на камбанките. Ако ние съгрешаваме и се отклоняваме от правия път, по звука на звънчетата Христос ще ни намери, за да се върнем в лоното на вярата. Камбанките са връзката между Бога и човека. Освен това с тях се прогонват злите сили.

Венец

Напомня за трънения венец на Исус Христос. Алюзира кръговрата на живота в природата. Носи идеята за безпределната любов като пречистваща сила.

Свещи

Христос е светлина! Горящите свещички са нашата вяра в доброто. Те олицетворяват божествената светлина, която всеки носи в сърцето си. Асоциират се с надеждата за спасение, изцеление и сбъдване на мечтите.

Топки, играчки, гирлянди

Първоначално елхите се украсявали с ябълки и сушени плодове. През ХVІІ век предприемчиви търговци започнали да произвеждат и продават първите коледни играчки и гирлянди. Те пресъздават радостта от живота, както и обвързаността с близките ни хора. Традицията повелява всяка година да се прибавя поне още една нова играчка към коледното дърво, за да се увеличават щастливите години в живота ни.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *