УСПЕШНА

Тайбе Юсеин: истинската цена на успеха

Навръх Игнажден на церемония в зала „Арена Армеец” европейската и световна шампионка по борба Тайбе Юсеин получи отличието „Спортист на годината – 2018”.

„Спортист на годината на България” е най-престижната спортна награда в страната. Статуетките се присъждат всяка година в 3 категории – „Спортист на годината”, „Отбор на годината” и „Спортист с увреждания”. В анкетата за определяне на спортистите за годината гласуваха 139 известни журналисти от 49 електронни и печатни медии.

Както се очакваше, най-важното отличие заслужено отиде при 27 годишната Тайбе Юсеин. Младата спортистка няма загуба на тепиха през цялата 2018 година. През месец май  спечели златен медал в категория до 62 кг на Европейското първенство по борба в Каспийск. На шампионата на планетата, проведен в Будапеща през октомври, тя постигна 5 победи, като накрая срази японката Юкако Кавай с 6:2. Така стана и световен шампион по борба. Тогава Тайбе Юсеин възкликна: След десет години чакане най-после дойде и моят миг!”. И допълни: „Все пак, аз трябва да се развивам, да научавам нови неща и да ставам още по-добра.”. Не са ли точно тия думи тайната формула на успеха? Колкото и да си постигнал, да не се възгордяваш и самозабравяш, а винаги да се стремиш към развитие… Защото в основата на всеки успех преди всичко стои умението да изискваш от себе си.

Тайбе Юсеин е момиче от народа. Родена е на 4 май 1991 г. в село Мъдрево, област Разград. Още от съвсем малка тя проявява интерес към спорта. Родителите й я записват първокласничка в Разград, където по това време семейството живее. Тя започва тренировки по бадминтон. Година по-късно обаче бащата заминава на работа в чужбина и двете с майка й се прибират на село при старите. Разбира се, в Мъдрево школа по бадминтон няма. Но затова пък борбата е популярен спорт в мюсюлманските ни села и всяка пролет по традиция се устройват големи междуселски турнири. Така малката Тайбе започва да излиза на тепиха. Когато завършва V клас, първият й треньор господин Мустафа Кесман уверява родителите й, че детето им има бъдеще в спорта. Той горещо настоява тя да бъде изпратена в спортно училище. Така Тайбе попада в Спортното училище в Русе и се налага да порасне бързо – още на 12 години тя свиква да бъде самостоятелна и да поема отговорност за себе си.

През 2006 г. Тайбе Юсеин получава първия си бронзов медал на Европейското първенство по свободна борба за кадетки в Истанбул. На първите европейски игри в Баку печели също бронзов медал. Става световна шампионка за девойки през 2010 г. В спортната си кариера досега има 4 сребърни и 11 бронзови медала от европейски и световни първенства за кадетки, девойки и жени.

Златният медал от Световното първенство в Унгария е първата българска титла по борба от пет години насам. След Станка Златева Тайбе Юсеин е втората наша шампионка по борба. И единственият български спортист, световен шампион през 2018 година. Безспорно голям принос за този успех има нейният личен треньор по борба Петър Касабов, който беше отличен с титлата „Треньор на годината – 2018”.

Когато получи наградата от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, развълнуваната Тайбе Юсеин заяви: „Искам да се обърна към всички тук и към всички зрители – ние, спортистите, сме живо доказателство, че мечтите се сбъдват с много трудолюбие, упорство и вяра. Аз започвах десетки пъти отначало и успях. Пожелавам на всички да успеят!”. И това признание всъщност е изстраданата истина за цената на успеха. Защото няма лесни победи. Истинските успехи изискват безотказна всеотдайност и самоотверженост в името на каузата. Тайбе Юсеин е една силна жена, а нейната кауза е посветена на България. Със своите спортни постижения, със силния си дух тя ни прослави по света. Нека и занапред успехът върви редом с нея!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *