ЗДРАВЕ

Ето защо бременните жени трябва да се пазят от коронавирус

Бременните жени трябва да се пазят от COVID-19, защото вирусът може да увреди плацентата. Това съобщава „Ройтерс“, базирайки се на резултатите от изследвания, проведени в болница в Чикаго, САЩ.

Шестнадесет бременни жени, болни от COVID-19, са били изследвани в Чикаго. Резултатите са показали, че при тях се забелязва увредена плацента. Тестовете са били напълно рутинни, но лекарите са се натъкнали на тревожните резултати.

Какво се е случило с жените впоследствие?

Петнадесет от тях са успели да родят здрави деца, но една е преживяла спонтанен аборт. За щастие, при бебетата няма потвърдена диагноза коронавирус, въпреки че майките им са били заразени.

Междувременно се цитира научно изследване, публикувано в американския журнал за клинична патология. Според данните във въпросното изследване, при бременни жени е забелязано нарушение в притока на кръв към плода. Това състояние се нарича съдова малперфузия. При други жени с коронавирус са били засечени кръвни съсиреци в самата плацента.

Патологът на изследването Джефри Голдщайн смята, че вече има солидни доказателства, че COVID-19 може да причини кръвни съсиреци в плацентата. Д-р Голдщайн напомня, че когато има наличие на ограничен кръвен поток в плацентата, това може да забави растежа на плода, да доведе до по-ниска амниотична течност или дори да причини спонтанен аборт.

В същото време има регистрирани случаи на пациенти с COVID-19, които са диагностицирани с образувани кръвни съсиреци, причинили инсулт.

Д-р Джефри Голдщайн е категоричен, че бременните с коронавирус трябва да бъдат внимателно наблюдавани, за да не се стигне до опасни усложнения за плода.

3 thoughts on “Ето защо бременните жени трябва да се пазят от коронавирус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *