Бостънски гювечета с печен боб – няма как да не ви хареса
Предлагаме ви страхотна рецепта за бостънски гювечета с печен боб. Уверяваме ви, че ако го направите както трябва, със сигурност вкусът ще ви хареса и ще си сложите допълнително. Нямаме грам съмнение, че ще се хареса и на вашите роднини и приятели. Рецептата е доста стара, но е издържала теста на времето, което само по себе си е гаранция за нейното качество.
Ето какво ви е нужно, за да си приготвите бостънски гювечета с печен боб у дома.
Нужни продукти:
500 гр. дребен боб (бял, червен, черен или смес)
340 гр. солена сланина (бекон)
1 голяма глава кромид лук – нарежете го на тънки резени
1 чаша меласа (или мед)
1 ч.л. сол
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Сложете боба в голяма купа и го покрийте с вода – използвайте между шест и осем чаши. След това отцедете зърната и запазете водата.
Следващата стъпка е да загреете фурната до 120 градуса. Вземете подходящ огнеупорен съд и го сложете на добре загрят котлон. Вътре запечете сланинката (бекона), докато го видите как покафенява от двете страни – може би ще ви отнеме 2-3 минути на страна. Месото нарежете на ивици от около 2 см.
В гювечетата (или един голям гювеч) сложете слой от боба. След това добавете слой свинско от кромида, който сте нарязали. В същия ред повторете, докато изчерпвате всички продукти – трябва да се получат около 3-4 пласта.
Намерете си една малка купа и там смесете меласата, солта, горчицата и черния пипер. Добавете една чаша от водата, която сте запазили от боба. Разбийте, докато се уверите, че са се смесили добре. След това залейте равномерно върху боба и добавете вода, докато бобените зърна се покрият. Сложете капачетата на гювечетата и ги поставете във фурната. Запечете за около 6-8 часа, като добавяте вода, а при необходимост – разбърквайте боба от време на време. Поднесете го топъл на гостите.
Това е рецептата за бостънски гювечета с печен боб. Сигурни сме, че вече сте изкушени да си го приготвите. Така ли е?