Бостънски гювечета с печен боб – няма как да не ви хареса

Предлагаме ви страхотна рецепта за бостънски гювечета с печен боб. Уверяваме ви, че ако го направите както трябва, със сигурност вкусът ще ви хареса и ще си сложите допълнително. Нямаме грам съмнение, че ще се хареса и на вашите роднини и приятели. Рецептата е доста стара, но е издържала теста на времето, което само по себе си е гаранция за нейното качество.

Ето какво ви е нужно, за да си приготвите бостънски гювечета с печен боб у дома.

Нужни продукти:

500 гр. дребен боб (бял, червен, черен или смес)

340 гр. солена сланина (бекон)

1 голяма глава кромид лук – нарежете го на тънки резени

1 чаша меласа (или мед)

1 ч.л. сол

1 ч.л. горчица

1/2 ч.л. смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Сложете боба в голяма купа и го покрийте с вода – използвайте между шест и осем чаши. След това отцедете зърната и запазете водата.

Следващата стъпка е да загреете фурната до 120 градуса. Вземете подходящ огнеупорен съд и го сложете на добре загрят котлон. Вътре запечете сланинката (бекона), докато го видите как покафенява от двете страни – може би ще ви отнеме 2-3 минути на страна. Месото нарежете на ивици от около 2 см.

В гювечетата (или един голям гювеч) сложете слой от боба. След това добавете слой свинско от кромида, който сте нарязали. В същия ред повторете, докато изчерпвате всички продукти – трябва да се получат около 3-4 пласта.

Намерете си една малка купа и там смесете меласата, солта, горчицата и черния пипер. Добавете една чаша от водата, която сте запазили от боба. Разбийте, докато се уверите, че са се смесили добре. След това залейте равномерно върху боба и добавете вода, докато бобените зърна се покрият. Сложете капачетата на гювечетата и ги поставете във фурната. Запечете за около 6-8 часа, като добавяте вода, а при необходимост – разбърквайте боба от време на време. Поднесете го топъл на гостите.

Това е рецептата за бостънски гювечета с печен боб. Сигурни сме, че вече сте изкушени да си го приготвите. Така ли е?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.