СВОБОДНО ВРЕМЕ

Библиотерапия – излекувай се с помощта на книгите

Чаша вино, топло одеяло и хубава книга винаги са предпоставка за една приятна вечер. Какво обаче, ако ви кажем, че любимата ви книга може да има по-голямо въздействие върху вашето тяло и начина, по който се чувствате? Нещо повече, в зависимост от това какъв жанр книга изберете, можете да „атакувате” различни проблеми, които ви тормозят и да си помогнете сами. 

Всичко това, освен че звучи като може би най-приятното лечение, е и напълно възможно. Библиотерапията е все по-разпространяващ се метод за лечение, най-вече на депресия и други състояния на ума. Редица психолози и лекари включват в своите практики този метод, като забелязват голям напредък при своите пациенти. 

Едно от изследванията през последните години постига голям успех и приканва още много специалисти да се запознаят по-подробно с библиотерапията. Изследването се състои в разделянето на група хора с тежки депресивни състояния на две групи. На едната от тях се предписват лекарства, подходящи за тяхното състояние, а на другата се дават книги. Всеки от пациентите продължава със своето ежедневие и прилага наложения му начин на лечение. След няколко месеца отново се събират двете групи и подробно се разглеждат случаите на всички. Групата с предписаните лекарства има успеваемост 40%, а групата с книгите едва 25%. 

Въпреки тези резултати, специалистите решават да продължат още малко с експеримента и след година да повторят обобщаването на резултатите. Ето тогава вече нещата се променят. Групата с лекарствата регистрира спад на положителните резултати, а групата с книгите се радва на изключително добър резултат. Получава се така, че с лекарството пациентите лекуват проблема, крайното състояние, в което са, но причината остава неясна. Силата на книгите се изявява именно в това, че действат във времето. 

Всички персонажи из нашите любими страници са вдъхновени от някого. Дали изцяло, или частично, някъде там има реално съществуващ човек, дал идеята зад определена книга. Много хора се припознават в различни истории и това им помага да осъзнаят, че не са сами. Героите са със същите проблеми,  грешат и се учат точно като всички нас. Несъзнателното припознаване помага на много хора да видят положението, в което се намират, да видят различни типове хора и да решат на кого искат да приличат и на кого не. 

Чувството на емпатия също играе важна роля при процеса на лечение чрез книги. Влизайки в една история, човек се поставя на мястото на героя и вижда, че е съвсем нормално да се сбърка. Научава се да не съди, а да разбира. Да не се отказва, а да продължава да се бори. Тези малки неща, които привидно всички знаем, често оставят забравени и именно там, между страниците,  всеки намира точно онова, което търси. В крайна сметка, не е важно какво е искал да каже авторът, а какво е искал да намери читателят. 

Един известен лекар включил библиотерапията към своите методи и към всяка издадена рецепта с лекарства прибавял и по една книга. Винаги различна за всеки пациент и неговото състояние. Както ние хората сме различни и имаме своите плюсове, така и книгите, със своите различни жанрове, имат положителни и в случая лечебни свойства. 

По-долу ви показваме към кой жанр да се обърнете, за да подобрите психичното си здраве.

Класическа литература

Характеризира се с успокоение и забавяне на сърдечния ритъм, вследствие на което човек се отпуска и забравя за стресовото си ежедневие. Героите обикновено са силни характери, които лесно бихме намери в нашия живот. Изживявайки техните грешки, несъзнателно започваме да обмисляме и да оправяме и нашите собствени. Препоръчва се при по-силен стрес от обикновено.

Криминална и приключенска литература

Помагат за излизане от рутината, в която сме затънали. Стимулират силно мозъчните клетки и ангажират съзнанието. Подобряват търпението, показвайки ни, че понякога до щастливия край има път, който трябва да се измине и проблеми, които трябва да се разрешат. Препоръчват се при психози и натрапчиви състояния.

Научна фантастика 

Разширява силно въображението и показва различна гледна точка на нещата от живота. Препоръчва се за фобии и страхови състояния. Страхът оказва силно влияние върху нашата психика и затваря кръга на нашите възможности. Преборвайки го, макар и само в една книга, адреналинът се усилва и хората започват да разбират страха, вместо да се страхуват от него. Праволинейното състояние постепенно също има силата да ни „забива” в една дупка и понякога едно силно фентъзи приключение може да ни изкара от подобни състояние като ни даде нова светлина. 

Поезия

Може би най-доброто решение срещу депресията. Ритмичността и лекотата на стиховете успокояват и вдъхновяват. Често поезията предизвиква и сълзи, които дълго време сдържани, може да са именно отдушника, от който имаме нужда. Поезията се използва и за възстановяване след инсулт.

Философска литература 

Характеризира се с това, че дава ясна представа за света и за човека в него. Една различна гледна точка, която позволява да видиш проблемите си отстрани. Препоръчва се при стресови депресии и силна обърканост. 

Ако имате по-сериозни проблеми, не ви съветваме да изключвате предписаните ви лекарства, без да се консултирате с лекаря си. Може просто да добавите още един метод, който би подмогнал вашето здраве.Независимо дали имате някои от изброение горе проблеми, или търсите себе си, а може би просто имате нужда от разтоварване, недейте да пренебрегвате книгите. Понякога една приятна вечер в компанията на книга е склонна да оправи целия ви ден, даже и целия ви живот. Най-простичките решения обикновено дават най-голям резултат. Така че не чакайте повече, а разлистете страниците и намерете онова, което търсите. 

Прочетете още: Книги по време на чума
Брилянтни фентъзи поредици, различни от „Игра на тронове“
Осем съвременни европейски книги, които си заслужават

Автор: Йоана Томова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *