Баланс между кариера и личен живот – как да го постигнем?

Всяка дама се стреми да съчетава кариера и личен живот без да усеща, че понякога жертва едното в името на другото. Разбира се, постигането на златна среда е нещо много трудно и рядко някой достига перфектния баланс, особено пък ако сте жена перфекционист. Как обаче да се опитаме все пак да уравновесим професионалните и личните си ангажименти, така че всичко да е наред и да няма разочаровани шефове или роднини?

Организация на времето

Много е важно да се опитваме да бъдем организирани в ежедневието си, доколкото това е възможно. Всеки поставя различни приоритети в живота си, но никога не бива да изпадаме в крайности. Не е положително да сме твърде големи работохолици, нито пък е добре да имаме лишен от ангажименти бохемски живот. Всяка една крайност често ни кара да се чувстваме разочаровани в някое отношение, затова не трябва да се опитваме винаги всичко да върви на 100% или да работим на живот и смърт. Важно е да планираме времето си – какво лошо има в това дори да си купим органайзер и да си записваме задълженията? Да, всеки има различна професия, различни интереси и цели, но всички имаме по 24 часа в денонощието, които можем да разпределим, стига да искаме. Естествено, че това е сложна задача, особено при жените, но с малко повече старание всичко се постига и можем да се чувстваме доволни от това, което ни се случва. 

Затова най-важното е разпределението на времето, ако се налага и до минути понякога. Бележник за задачи звучи на пръв поглед странно, но върши работа. Повечето от нас работят по осем часа ежедневно и е нормално работата да отнема много от времето ни. Но пък защо да не свършим някоя задача в обедната си почивка като да платим някоя сметка, да купим нещо, което ни е необходимо и така да спестим време, вместо да ходим да правим това след работа. Или да станем по-рано, за да пуснем пералня, да подредим апартамента, да изгладим няколко дрехи и да си спестим някои ангажименти за вечерта. Така ще остане време да обърнем внимание на близките и приятелите си.

Забравете за задачите в последния момент

Друго нещо е да не чакаме последния момент и да отлагаме събитията. Ако ни е възложена задача в работата, нека я изпълним дори преди крайния срок и така ще остане време и за малко желан релакс. Ако мивката е пълна с чинии, нека ги измием днес, а не да чакат момента преди да седнем да се храним. 

И все пак: работата няма да избяга

Също така не трябва да пренебрегваме близките си само заради професионални ангажименти и не трябва да позволяваме стреса от работата понякога да афектира тях. Никой не е виновен, че например имате дразнещ колега и не ви се говори по телефона. Не забравяйте, че близките и приятелите са наши спътници и те винаги мислят нашето добро. Необходимо е да обръщаме внимание на семейството, дори понякога да нямаме на разположение нужното време. 

И все пак, ако сте кариерист по душа, имайте предвид, че и най-работливите и умни хора понякога имат нужда да поспрат за момент и да помечтаят, пиейки кафе в офиса.

Автор: Ивета Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *