ДОМАКИНСТВО

Как да почистваме най-добре пералнята?

В дома ни пералнята е машината, която работи най-много. Тя ни спестява ценно време и ни отменя от трудоемка работа. Съвременната жена не може да си представи ежедневието без нея. Използваме я почти всеки ден, а най-малко грижи й отделяме.

По-новите и по-скъпи перални разполагат със специална програма за самопочистване. Но ако нашата не е такава, за да върви с лекота и качествено да изпира, трябва поне два пъти в годината да й осигуряваме основно почистване.

Местата, които най-често се пълнят с котлен камък, са филтрите за топла и студена вода, които се намират на гърба на пералнята. За да ги почистим, първо изключваме от щепсела и прекъсваме водоснабдяването. Откачаме тръбите за студена и топла вода и филтрите, а след това ги накисваме в оцет, докато падне котленият камък. След което изплакваме и връщаме всичко по местата му.

Ако за гореизброената процедура е нужна мъжка ръка, то ежемесечното почистване на пералнята от мухъл, плесен и от насъбралите се в нея бактерии и мръсотии си е чисто женска работа. За тази цел са ни нужни:

1 чаена чаша ябълков оцет

¼ чаена чаша сода бикарбонат

¼ чаена чаша вода

Смесваме водата и содата. Изсипваме разтвора в отделението за перилни препарати. А чашата с оцета изливаме вътре в барабана. Оцетът е враг номер едно на котления камък и на мухъла! Така че пускаме пералнята на празен ход (без дрехи), на програма с високи градуси. След като тя изключи, с памучна кърпа или с гъба изчистваме влагата и мръсотията от уплътнителя на входа на пералнята. Чистим и чекмеджетата за поставяне на прах и омекотител.

Друг начин за почистване на пералната машина е следният: слага се прах за пране и се добавя малко белина. Пералнята се пуска на празни обороти, на програма с висока температура. Когато програмата свърши и пералнята спре, с напоена в оцет гъба се изчистват разделенията за прах за пране, както и гумените уплътнения на капака на пералнята.

Дрехите трябва да се вадят веднага след изпиране, а не да престояват вътре с часове. Защото влагата, останала по тях, способства за образуване на мухъл и плесен.

Когато не работи, пералнята винаги трябва да се оставя с леко открехната вратичка. Така изпраните дрехи няма да имат неприятна миризма, а ще ухаят на свежест.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *