Как да отглеждаме това прекрасно цвете азалия

Азалията представлява вечнозелен храст с красиви цветове. Тя принадлежи към семейството на Рододендрона. Родните й места са остров Ява, Япония, Индия и Китай. Тя много трудно е привикнала към климата в Европа, затова и култивирането й тук става изключително трудно. Цветовете на растението най-често са червени или розови, но могат да бъдат и бели, лилави или кремави. Тя може да достигне до 250 см височина. Ако се отглежда у дома, тя достига значително по-малки размери. Разнообразието от видове е голямо. Съществуват около 10 000 вида азалия.

Цъфтежът на растението е през пролетта. Около 40 дни, след като азалията цъфне, трябва да се премахнат връхните пъпки. Това се извършва с цел да цъфтят повече цветове.

Светлина

Растението не обича пряката слънчева светлина. Може да го поставите на первази с изглед към север.

Температура

Подходящата температура за азалията е до 18 градуса. Растението загива при прекалено ниски или прекалено високи температури, затова температурата на отглеждане трябва да бъде умерена.

Почва и торене

Почвата на растението трябва да бъде с висока киселинност. За тази цел може да се използва торфена смес или иглолистна почва. Добре е азалията да се пресажда ежегодно. Растението се наторява със специален тор за азалия. Торенето се извършва два пъти в месеца.

Поливане

Азалията се полива всеки ден, като поливането трябва да бъде умерено. Подходяща за целта е не прясната, току-що налята, а престоялата вода. Понякога може да напръсквате растението с вода, понеже засушаването е вредно за растението. Прекалената влага също не е препоръчителна. При липса на поливане листата могат да започнат да окапват. При прекалена влага пък листата пожълтяват.

Размножаване

Растението може да се размножи чрез семена,  които трябва да бъдат добре изсушени. Най-често то се размножава посредством резници. Но през първите години е много трудно да се съхрани самото растение, понеже вкореняването може да бъде проблемно. Затова и много хора предпочитат да си вземат възрастно растение.

Вредители

Щитоносните въшки могат да причинят щети на растението. Затова е добре да пръскате азалията с инсектициди или спирт.

Внимание

Азалията е отровно растение и трябва да ограничите достъпа на деца и животни до него.

По статията работи: Катя Благоева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *