ЗДРАВЕ

Какво представлява аюрведично хранене?

Аюрведично хранене – какво знаете за него?

Аюрведа не е диета – тя е естествена лечебна наука, възникнала в Индия повече от 5000 години. „Аюрведа е лечебна система, базирана на доказателства, фокусирана върху превенцията на болести и насърчаване на положителното здраве чрез баланса на ума, тялото и околната среда“, обяснява Праякта Апте, RDN, холистичен диетолог със седалище във Финикс, специализиран в Аюрведа.

Трите енергийни модела

Тези, които практикуват Аюрведа, вярват, че има три различни типа енергийни модели – това са дошите, според които има оптимален начин да се храните, за да балансирате всички тези енергийни вълни в зависимост от това каква е вашата основна доша. Според диетолога Ванеса Рисето, RD, CDN:„Всички се опитват да бъдат по-внимателни по отношение на теглото си, неподредените хранителни навици и други подобни – това изглежда като нестресиращ начин за постигане на успех.“

Лечение, а не диета

Но аюрведично хранене не е модна диета, в която можете лесно да се потопите. Необходимо е внимателно проучване и има дълъг списък с храни, които да се ядат и да се избягват въз основа на балансирането на вашите доши. 

По такъв начин се хранят едни от най-известните спортисти в света: Роналдо, Неймар, Бензема и други. Специалистът, който се занимава с начина на хранене на Бензема твърди, че футболистът има голям напредък откакто е минал на този режим. И резултатите не закъсняват,  благодарение на него футболните залагания сочат, че националният отбор на Франция има шанс да бъде победител на Световното през 2022 с коефициент 7.00. Той споделя, че няма да спре да се храни по този начин, тъй според думите му това е един лесен път към щастието и пълноценният живот.

Каква е твоята доша?

„Аюрведическите философии вярват, че всеки от нас съдържа различни пропорции на всяка доша, като обикновено доминира една или две“, казва Апте. „Нашата естествено доминираща доша, с която сме родени, не означава дисбаланс, а по-скоро показва как – или кой – сме в най-здравословното си, балансирано състояние.“ Определянето на вашата доша може да бъде сложен процес, но в най-основните термини:

VATA (въздух и етер)

Хората с доминираща вата доша се считат за креативни, активни и умни; те ходят, говорят и мислят бързо, но се уморяват лесно. Ватите обикновено са слаби с леко телесложение и страдат от стомашно-чревни проблеми като запек и подуване на корема.

Пита (огън и вода)

Пита са интелигентни, но могат да бъдат сдържани. Те обикновено имат средно телосложение и имат здравословен апетит, силен метаболизъм и добро храносмилане.

Капа (земя и вода)

Капа са известни със сила, издръжливост и остър интелект. Те също обикновено са много заземени. Kaphas често са с по-голямо телосложение, мускулести са и имат бавен метаболизъм.

Най-добрите храни за Вата

„Хората с преобладаваща Вата доша трябва да ядат топли храни и напитки и варени зърнени храни и зърнени храни, а не сухи или хрупкави храни“, казва Апте. „Изберете варени и задушени зеленчуци и зрели плодове.“ Пропуснете нещо студено, замразено или сурово и яжте три или четири пъти на ден на редовни интервали, както и много здравословни закуски.

Най-добрите храни за Пита

„Пита дошата е свързана с топлина, така че хората с преобладаваща пита трябва да ядат разнообразие от зелени зеленчуци и зрели плодове и да използват топено масло или зехтин при готвене“, казва Апте. Яжте храната си топла, а не гореща, казва тя и се придържайте към хладни или хладки напитки. Питите се справят най-добре с вегетарианска диета, съставена от непикантни храни. Ограничете солта и пропуснете яйцата, алкохола и кафето.

Най-добрите храни за Капа

Капа е свързана с вода, така че тези с тази доминантна доша трябва да я балансират с остра, горчива и стягаща храна. Капа трябва да избягва млечни и мазни храни от всякакъв вид. Ако все пак ядете месо, пропуснете всичко пържено и се придържайте към печени ястия. Избягвайте всякакви подсладени храни с изключение на мед и прекалявайте с подправките.

Това са важни неща, които трябва да знаете за така популярното напоследък аюрведично хранене. Вие бихте ли пробвали?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *