ЗДРАВЕ

Важните симптоми, че може би страдаме от рак

Рак – ужасният бич на нашето време! Наричат го „тихия убиец”, защото дълго протича асимптомно и почти незабележимо. А когато болките започнат и се проявят в пълна сила неговите признаци, обикновено е твърде късно.

Колкото по-рано бъде поставена правилната диагноза, толкова по-надеждно е лечението и по-дълга е преживяемостта.

Съществуват няколко ранни признака, които могат да ни подскажат за наличието на раково заболяване. Ако ги знаем и не ги подценим, бихме стигнали навреме до кабинета на онколога, за да спасим живота си.

Кои са ранните симптоми на рака?

Постоянно чувство на отпадналост, слабост и болка

Липса на жизнена енергия, отпадналост на организма, често задъхване, бърза поява на умора – тези признаци може да се дължат на редица причини, включително и на раково заболяване.

Ако постоянно имате болка в дадена част на тялото си или ако болката ви се мести в различни области, но дискомфортът всеки ден ви съпътства, без да знаете точно защо, то не губете време!

Отидете при личния си лекар, посетете нужните специалисти, направете си изследвания. Ако трябва, полежете в болница. Нека се установят причините за вашето страдание! При положение че някъде в организма ви щъкат и се делят ракови клетки, съвременната техника ще регистрира този процес безпроблемно.

Непреминаваща кашлица и дрезгав глас

Ясно е, че не всеки, който кашля, е болен от рак.

Но ако кашлицата не минава, а гласът ви се промени, сякаш не е вашият, допустимо е да развивате рак на белите дробове или на ларинкса.

Посетете лекарския кабинет и настоявайте да ви пратят на рентген или направо поискайте ядрено-магнитен резонанс.

Затруднено преглъщане

Имате ли почти винаги усещането, че в гръкляна ви е заседнало нещо, което не можете да преглътнете? Сякаш някаква бучка или налеп е залепнал на гърлото ви…

Не е изключено да страдате от рак на ларинкса, на хранопровода или на щитовидната жлеза.

Затрудненото преглъщане е един от симптомите на някои тежки форми на рака.

Кръв при уриниране или при дефекация

Кървене при жените, което се появява извън периода на менструация, сигнализира за възможен рак на маточната шийка или на яйчниците.

При мъжете кървенето по време на уриниране, както и други аномалии, свързани с ходенето по малка нужда, са повод за съмнение, че нещо лошо става с простатата.

Кръвта в урината е намек за възможно наличие на карцином в пикочните пътища или в бъбреците.

Кървенето от ануса може би се дължи на хемороиди. Обаче е допустимо да става дума за рак на червата.

Направете си нужните изследвания при съответните специалисти, и то докато е рано!

По-висока температура – без явна причина

Не сте болни нито от настинка, нито от грип, а от време на време леко ви тресе. По гърба ви преминават тръпки, температурата ви е по-висока от нормалното.

Това е сигурен знак, че в организма ви може да има огнище на рак. Обърнете внимание на този симптом!

Смущения във функционирането на червата

Ако незнайно защо се появят необичайни смущения, касаещи ходенето по голяма нужда, възможно е да имате рак на стомаха или на червата.

Продължителен запек или диария, които не са страничен ефект от медикаменти и не са предизвикани от естеството на консумираната храна – това не е добър показател.

Забележите ли рязка промяна във формата и количеството на изпражненията, не си мислете, че това е нещо безобидно и в реда на нещата.

Посетете лекар, поискайте да ви бъде направена колоноскопия, за да се изясни какъв е проблемът.

Отслабване без причина и загуба на апетит

Ако за месец-два отслабнете с 10 килограма или повече, без да сте спазвали диета, това е явен белег, че организмът ви боледува.

Липсата на апетит, бързото засищане с малко храна, усещане за затруднено преглъщане по време на ядене – всичко това са все симптоми на рак.

Диагноза рак не значи непременно смърт! Много хора преборват болестта и живеят в ремисия дълги години. Всичко е строго индивидуално.

Не е толкова страшна самата диагноза. Страшното е, когато бъде установена твърде късно.

По статията работи: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *