УСПЕШНА

Силвена Роу или Повелителя на кухнята

Според нумеролозите, името на човек е предопределящо за неговия характер и житейски път.  Личността Силвена Роу днес е символ на успеха и олицетворение на жената войн, която не се предава пред трудностите и несгодите в този труден „мъжки свят“ на кулинарията.

Kогато за пръв път чух името на Силвена Роу през 2013 г . и имах възможността да я гледам в предаването ѝ „Щипка сол“, бях леко объркана  и разочарована – жена, шеф-готвач, която представяха за българка и за която не знаех абсолютно нищо. Това, допълнено със специфичния ѝ изказ, ме провокираха да превключа канала и за известно време да забравя за нея. Днес, благодарение на „MasterChef”, гледам на името Силвена Роу по съвсем различен начин. Още с първия излъчен епизод на предаването, нейната позитивна енергия, откровеност и топлота ме грабнаха и провокираха да поискам да опозная човека, професионалиста, жената, съпругата и майката Силвена Роу.

Съветът на HubavaJena: Ако ви се иска да си приготвите нещо сладко и вкусно, не пропускайте да разгледате страхотните способия за десерти от EMAG – добрият резултат е гарантиран!

Коя е Силвена Роу?

А коя е тя? Родена е в град Пловдив, в семейството на баща журналист, владеещ шест езика и красива реставраторка в Стария град. Има сестра Доброслава, която днес притежава свое кафене и пицария в Мюнхен. От малка Силвена имала изразен афинитет към вкусната храна, тъй като родителите ѝ готвели чудесно, но също така и буен нрав, който не един и два пъти предизвиквал тревога в тях. Независимо от факта, че била добра в приготвянето на вкусни специалитети, предпочела да учи в Библиотекарския институт в града под тепетата. Впоследствие съдбата ѝ поднася своя първи подарък, който по-късно ще се превърне в една от причините нейното име да е символ на успеха, а именно срещата с бъдещия ѝ съпруг Малкълм.

Силвена Роу

Тя се случила по време на Пловдивския панаир, където англичанинът представял своя бизнес –  внос на шотландска ракия в България. За да рекламира дейността си, подарявал на заинтересованите бутилка уиски и така мълвата стигнала до Силвена, която решила да отиде, за да вземе една за своя баща. Запознават се и той веднага грабва вниманието ѝ със своето галантно и кавалерско поведение. Не след дълго се женят и заживяват в Англия.

Първи сблъсък с британската култура

Първия ѝ сблъсък с Лондон през 1986 г. тя самата описва като „шок“, защото е впечатлена от разнообразието на живота там в сравнение с България по това време. Изобилието от непознати и красиво поднесени храни дотолкова я грабва, че решава да се научи как да ги прави и започва да експериментира в дома си. Нейна приятелка забелязва таланта ѝ и решава тайно да я запише на кастинг за  хора с кулинарни умения, на който за свое място под прожекторите се борят над 1800 лица. Благодарение на своя силен дух, Силвена успява да стигне до финала и е включена в риалити формата, в който обикновени хора се състезават с известни професионални готвачи. Така добива популярност и постепенно започва да получава покани за работа в английски ресторанти.

Силвена Роу

Твърди, че в началото ѝ е било доста трудно да пробие  в тази „мъжка професия“ и се е налагало да работи по 12-14 часа и нагоре, за да усъвършенства нужните умения и качества в сферата. Чувства се благодарна на това, че по това време синовете ѝ Илън и Александър са били по-големи, за да не се налага да жертва семейството си, за да постигне тази своя мечта. Според нея, за да успее една жена в кулинарния свят, не е необходимо да се откаже от близките си, „но трябва да се държи като мъж и в същото време да бъде женствена“.

Първи ресторант в Лондон

Впоследствие тя открива свой собствен ресторант в централния Лондонски квартал „Мейфеър“ с името „Quince”. Нейни клиенти там стават едни от най-известните световни знаменитости като Шер, Мадона, Клаудия Шифър, Орландо Блум, Стела Маккартни, Валентино, членовете на групата One direction, президентът на Турция, семейството на шейха на Дубай и др. Редовно взима участие в кулинарни телевизионни предавания по  BBC, Itv, Uktv Food, където запознава зрителите с тънкостите на готварството и ги подтиква да експериментират с различни вкусове. Издава свои книги с рецепти, две от които са преведени на български – „Пурпурен цитрус и сладки ухания“, посветена на вкусовете и ароматите от Източното Средиземноморие и „Ориент експрес“. В последните няколко години е горд притежател и на ресторант в Дубай, наречен „Omnia”, който умишлено е разделила на 3 конценптуални зали -“ Dubai Omnia Gourmet”, “Omnia Baharat”, “Omnia Blue”. 

Силвена Роу

Въпреки че е превърнала ежедневието си в низ от ритуали, дълбоко в себе си тя вярва, че като ги спазва, ще си осигури качество на живот поне до 100годишна възраст. Графикът ѝ е разграфен до минута, а правилата ѝ са железни, но въпреки това тя успява да отдели време и за най-близките си хора. Всяка неделя те се събират заедно и обича да им приготвя традиционното английско печено, пълнени чушки, мусака, лозови сарми или пържени тиквички с подлучен сос.

Вечен фен на българската кухня и бабините подправки

Причината да не говори добре български е фактът, че не общува в дома си на роден език от дълги години. Цени българската, балканската и турската кухни и е почитател на „бабините подправки и билки“. Готви без запръжки и не ползва олио и масло в приготвянето на храната. Самата тя е почти веган и избягва млечни продукти и захар. Отдадена е на здравословното хранене и безглутеновите десерти. Според нея има два вида супер храни – като сладък картоф, спанак, кейл, авокадо, кисело зеле и др., а вторите са много, много по-силни и са в състояние да променят признаците на стареене в живота ни. Такива са супер храните на древните ацтеки, които почти не са познати у нас – асаи, асаи пудра, мачата, макуито.

В свободното си време обича да спортува и играе тенис. Малко известен факт е, че е била съдия в Уимбълдън към Британската асоциация за тенис и арбитър. Почитател е на Серина Уилямс и ѝ се възхищава, защото „е феноменална – никога не се отказва и е забележителна жена“.

От края на 2018 г. ѝ се налага да изминава над 7000 км. седмично, за да участва като жури в „Мастършеф“, но не се оплаква от това. Появата ѝ предизвика истински фурор сред запалените фенове на кулинарията, а нейният позитивизъм, енергия и откровеност допаднаха и на обикновените зрители.

„Аз не съм в България да печеля, а да вдъховявам“. Моята цел е да покажа храна, която подмладява, енергизира хората.“ Не прави компромиси в кухнята, защото „може да съм жена, но като готвач имам топки.“ Ето това е тя , Силвена Роу – един силен, независим, борбен и подреден характер, покрит с воал от чувственост и горещ темперамент, наподобяващ някое от екзотичните цветя на Ориента, които от страх да не те отровят или убодат, не смееш да откъснеш.

Автор: Анелия Петрова

One thought on “Силвена Роу или Повелителя на кухнята

  • Страхотна статия 🙂 🙂 🙂 много ми хареса

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *