СВОБОДНО ВРЕМЕ

Романите на Елиф Шафак – даряващи вдъхновение

Елиф Шафак е най-четената турска авторка в света към днешна дата. Произведенията й са преведени на над 40 езика. Има издадени 12 романа, всичките бестселъри: „Любов”, „Копелето на Истанбул”, „Чест”, „Дворецът на бълхите”, „Майсторът на куполи”, „Речник на погледите”, „Огледалата на града” и др.

Истинското име на писателката е Елиф Билгин. Родена е в град Страсбург, Франция на 25 октомври 1971 г. Баща й Нури Билгин е философ, а майка й Шафак Атайман е дипломат. За псевдоним Елиф избира първото име на майка си, което означава „зора”.

Родителите й се развеждат, когато тя е само на 1 годинка. С майка си живее в Испания и Йордания. По-късно се връщат в родната Турция. Елиф Шафак завършва Техническия университет в Анкара, защитава дисертация по философия върху проблема за половата идентичност. Спечелва стипендия за едногодишно обучение в САЩ, а след приключването му е поканена от няколко американски университета едновременно за преподавател.

 Изключително талантлива и продуктивна, публикува множество статии в най-представителните вестници и списания на Америка и Европа.

 Живее на много места: Бостън, Мичигън, Аризона, Истанбул, Лондон. Пише на турски и английски език. Самата тя се определя като феминист, космополит, номад, пасифист, любител на суфизма, жена и майка. Творбите й са в жанра на магическия реализъм, озарени от учението на суфистите. Когато чете, човек сякаш изживява катарзис – чувства как обогатява своя вътрешен мир и променя възгледите си за живота.

Елиф Шафак

Творчеството й до голяма степен е повлияно от Габриел Гарсия Маркес, Лев Толстой и Достоевски, Едгар Алан По, Уилям Блейк, Балзак и др. Живяла на Изток и на Запад, в нейните романи се преплитат различните култури и си комуникират.

Елиф Шафак израства с два коренно противоположни модела на мислене и на женско поведение – от една страна, нейната майка, която е високообразована и модерна жена; от друга страна, религиозната й баба, която издига в култ родовите ценности и отстоява патриархалните модели на себеполагане в социума. Но тези различия не я ощетяват, а обогатяват душата й. Препускайки в дебрите на две цивилизации, в романите си тя извлича най-доброто – есенцията и мъдростта на двата свята.

Елиф Шафак

Авторката е запленена от въпросите за субкултурите и малките общества. През 2006 г. излиза романът й „Копелето на Истанбул”, в който тя разказва за геноцида над арменците. Заради тази книга на два пъти е съдена за обида над турската нация и е била застрашена от затвор. В крайна сметка и двете обвинения са снети, поради недостатъчно доказателства.

Елиф Шафак е омъжена за турски журналист, имат две деца и разпределят времето си между Лондон и Истанбул, който тя е обожава. Когато през 2006 г. ражда дъщеря си, изпада в тежка следродилна депресия. Щом се възстановява, описва изживяното в мемоара „Черно мляко: за писането, майчинството и харема вътре в нас”. Една творба, която всяка жена трябва на всяка цена да прочете!

Най-дълго време е работила над романа „Любов”. Писала го е цели 15 години и половина. Той е изцяло плод на нейната отдаденост на суфизма. Това е древно учение в исляма, което има за цел „поправянето на сърцето”. Учи ни как да се свързваме с божественото и да пречистваме вътрешната си същност от нечистотата.

Елиф Шафак

Тя се увлича от мистичното познание, когато е още 20 годишна. В интервю пред „Гардиан” казва: „Когато бях по-млада, не се интересувах от това да разбирам света. Исках само да го променя чрез феминизъм, нихилизъм или природозащитничество. Но колкото повече четях за суфизма, толкова повече забравях какво съм научила, защото това прави суфизмът с теб – кара те да изтриеш всичко от съзнанието си, на което си бил научен и в което си бил сигурен. И след това започваш да мислиш отново. Но този път не със съзнанието си, а със сърцето си.”

Всъщност романът „Любов” е най-знаковата книга на Елиф Шафак. Той я утвърждава като писател от световна величина. Композиционната му структура е сложна, изградена е чрез ретроспекция. Преплитат се две сюжетни линии, две култури и два времеви пласта си дават среща, за да откроят вечните истини за любовта – едни и същи, универсални за всички хора, независимо от време, пространство, религия. Книгата държи в напрежение от самото начало да края, действието е пълно с изненадващи обрати, какъвто впрочем е и самият живот.

Елиф Шафак е наша съвременничка, което облекчава неимоверно дискурса автор – читател. Четейки нейните творби, човек я чувства много, много близка до сърцето си.

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *