ЗДРАВЕ

Проф. Балтов разкри кога мерките отново ще бъдат затегнати

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов разкри кога следва да очакваме мерките срещу коронавирус у нас да бъдат отново затегнати. Той гостува в ефира на БНТ и сподели, че това трябва да се случи ако заразените на дневна база отново достигнат цифрата 1500.

„Това крехко равновесие, което сме постигнали, благодарение на либералните мерки, ако започнат да растат случаите на COVID-19, ще се наложи отново да се затворим. В някои държави в Европа не се живее. При 1500 заразени на ден, мерките ще трябва отново да се затегнат – учениците да минат на онлайн обучение, МОЛ-овете да се затворят и т.н. В противен случай може да стане страшно за здравната система. Заведенията са високо рискови места, където заразяването става по-лесно. Сега системата е доста по-подготвена. Не искаме да се натовари здравната система, но сме готови“, обясни проф. Балтов.

Той поясни повече и относно процеса на ваксинация, който продължава да тече у нас.

„Този месец ще бъдем залети от 100 000 ваксини, следващият месец още 100 000. Това ще ни позволи да започнем да ваксинираме втора и трета фаза. Ако някой реши по-късно да се ваксинира, няма да е проблем. Т.е. фазите не са затворени.“

„Има служители в „Пирогов“, които са си поставили втора доза от ваксината и се чувстват прекрасно. Няма нищо страшно. В един кабинет на „Пирогов“ минават по 150 пациента на ден. От личния лекар се иска да ваксинират от 10 до 20 души на ден, така че не мисля, че ще е проблем.“

Балтов смята, че за една година страната ни може да навакса с ваксинационния план. „В рамките на един месец 70% от персонала на „Пирогов“ е придобил имунитет. В момента, в който ваксинираме 1,5 млн. българи, картината ще е много добра. Антителата могат да намаляват, но клетъчният имунитет остава“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *