7 възможни причини за намалено либидо

Понякога се случва да ни липсва сексуално желание и отблъскваме ласките на партньора, отказвайки му интимност. Или пък някак изтърпяваме сексуалния акт, преструвайки се. Ако това започне да се повтаря и мисълта за секса ни опротивее, ние страдаме от намалено либидо.

Либидото е силата на нашето сексуално влечение и желание. Загубата му се дължи на комплексни фактори и сигнализира за сериозни проблеми.

От това състояние са засегнати повече жените, отколкото мъжете.

Най-честите причини за намалено либидо са:

Стресът

Ако в работата и в личния живот сме подложени на голямо напрежение, няма как това да не се отрази на интимния ни живот. Ставаме все по-изнервени и затворени в себе си. Мисълта ни е постоянно заета с проблемите, които ни притесняват. Стресът прогонва далеч любовното желание.

Депресията

Депресията е болестно състояние. Изпадаме в пълна безнадеждност, нищо не ни радва и нищо не искаме да правим. В главата ни се блъскат мрачни и тревожни мисли. Много малко неща от външния свят предизвикват интереса ни. Сякаш сме попаднали в черна дупка, където не прониква светлина. Губим желание за абсолютно всичко, включително и за любов. Либидото ни почти изчезва.

Хроничните заболявания

Страданията, които изживяваме под тежестта на болестта, убиват сексуалното желание. Когато боледуваме, събуждащото се либидо е най-добрият знак, че оздравяваме или навлизаме в ремисия.

Хроничните и остри заболявания на сърдечносъдовата и храносмилателната система, на бъбреците и на белите дробове, понижената функция на щитовидната жлеза, диабет, рак, неврологичните заболявания водят до нарушения на хормоналните нива в организма, а оттам – и до намаляване на либидото.

Също така дългото боледуване предизвиква депресия, която допълнително възпрепятства либидото.

Страничните ефекти от някои лекарства 

Много лекарства понижават любовния ни копнеж. Такива са антидепресантите, лекарствата за кръвно налягане, противозачатъчните хапчета и др. Приемът им години наред трайно намалява сексуалното ни желание.

Ниското самочувствие

Ако сме комплексирани и не харесваме тялото си, самата мисъл, че ще застанем голи пред някого, страшно ни потиска. Изпитваме ужасяващ страх и неудобство от подобна възможност. Щом стигнем до интимност, през цялото време си мислим, че другият не ни харесва и това възпира сексуалните ни инстинкти. Оставаме сковани и не можем нито да дарим, нито да изпитаме наслада.

Затлъстяването 

Половият акт изисква подвижност и гъвкавост, каквато затлъстелите хора нямат. Виждайки своята безпомощност в „креватната гимнастика”, те се отчайват и все повече компенсират липсата на секс с удоволствието да се хранят. Така напълняват още, сексуалното им желание е сведено до минимум или напълно изчезва.

■ Алкохолът и наркотиците

При наркоманите и алкохолиците не остават други потребности, освен задоволяването на зависимостите. Сексуалното влечение драстично намалява. Изчезват каквито и да било други стремежи и желания, включително и либидото.

Посвещаването в отглеждане на децата 

Отговорностите около раждането и отглеждането на децата понякога също са причина за разрушаване на сексуалния живот във връзката. Тежка бременност, следродилна депресия, денонощна грижа за малкото човече – тези неща натоварват жените. Вниманието, времето и любовта им се пренасочват изцяло към детето. Майката поставя неговите потребности над своите собствени. Любовната страст към партньора е приглушена.

Дългото сексуално въздържание

Ако години наред по една или друга причина живеем без сексуални контакти, свикваме да сублимираме цялата си енергия, ориентирайки я в други насоки – творчество, кариера, хобита, спорт и т. н.

С времето се изпитва все по-малко сексуално желание, докато накрая се стига до асексуалност. Либидото закърнява. Човек загубва способността си да се влюбва, превръщайки се в „самодостатъчен”.

Менопаузата

Менопаузата определено намалява женското либидо. И ако жената няма стабилен партньор до себе си, то сексуалните й желания съвсем се изпаряват. Въпросите, свързани с любовта, вече не я вълнуват, дори ги намира за нелепи и глупави. Поставя акцент върху други приоритети в живота си.

Проблеми в любовната връзка

Всъщност това е най-важната причина за загубата на женското либидо. Ако жената има любящ мъж до себе си, който държи на нея, каквито и проблеми да се появят, те могат да бъдат преодолени. Дори жената временно да понижи либидото си, силата на взаимната обич компенсира дефицитите и разпалва страстта отново.

Когато обаче взаимоотношенията са конфликтни, мъжът е брутален, егоистичен, скандален, това отблъсква и отвращава партньорката. Сексуалното желание секва.

Има лекарства за повишаване на либидото. Алтернативната медицина също предлага решения – йога, билкови тинктури, аеробика, акупунктура и т. н. Но същинското лечение започва от психоклимата, който създават любимите на сърцето ни хора.

Нито една система в организма ни не работи изолирано. Затова да подобрим либидото си означава да лекуваме цялото тяло и наранената си душа: да променим начина си на живот, да намалим стреса, ако трябва, да сменим работата, да си осигурим повече радост и да намерим някой, който наистина да ни обича – такива, каквито сме.

Подготви: Гана Василева

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *