СВОБОДНО ВРЕМЕ

Честита Баба Марта!

1 март е уникален български празник, на който по стара традиция си подаряваме мартеници – за здраве, щастие и дълголетие. Носим вплетените бели и червени конци в знак на любов към живота и с надеждата за добруване. Обичаят доставя на всички ни радост, напомняйки ни за идващата пролет и възраждащата се природа.

В народните представи Баба Марта е сестра на Януари (Голям Сечко) и Февруари (Малък Сечко). Като всички жени тя е прочута с променливия си характер. Ако се разсърди на братята си, че са й изпили виното, започва да се чумери и да фучи – тогава времето се разваля. Щом е весела и засмяна, бързо става топло и слънчево.

Легендата за появата на мартениците е свързана със създаването на Българската държава. Когато прабългарите стигнали до Дунавската равнина, местността ги пленила и те решили, че „тука ще бъде България”.

В Плиска хан Аспарух забил меча си и обявил Българската държава. За да я представи пред бог Тангра, трябвало да направи жертвоприношение. Задължително жертвеният огън се палел със стрък изсъхнал копър. А копър нямало наоколо.

Изведнъж на рамото на хана кацнал сокол. На крачето му било завързано стръкче копър с бял вълнен конец, обагрен в червено.

мартеници

Соколът бил изпратен на Аспарух от неговата сестра Хуба. Тя останала в палатите на баща им Кубрат, но сънувала, че брат й я моли за копър. Затова му изпратила. Докато летял, соколът наранил крилото си и белият конец се обагрил с кръвта му.

Хан Аспарух приел този дар като знак свише, че страната му е благословена от боговете и ще пребъде във времето. Той закачил обагрения в червено бял конец на ревера си за здраве. Оттам тръгва традицията на 1 март да носим мартеници. Те са символ на нашето пребъдване.

Мартеници се носят в някои части на Румъния, Молдова, Гърция, в Македония – на местата, където са живели компактни маси българско население.

Белият цвят на мартеницата символизира чистотата, невинността и вечността. Червеният цвят олицетворява живота, кръвта, здравето, любовта и огъня.

мартеници

Много поверия са свързани с образа на Баба Марта. Известни са гадателските ритуали. Всяка жена трябва да си набележи един ден от 1 до 22 март. Според времето на тази дата тя гадае за бъдещето си. Ако времето на избрания ден е хубаво, то я очакват приятни неща и много успехи през годината. Но ако е мрачно, студено и вали, тя трябва да е готова за трудности и неприятности.

Мартеницата се носи, докато човек види щъркел. Много хубаво е, ако го забележим в полет – тогава ще сме успешни във всяко отношение. Ако не ни се случи да зърнем щъркел, носим мартеницата до 22 март, когато е Първа пролет. Свалим ли я от себе си, трябва да я завържем на плодно дръвче или да я сложим под камък, за да сме корави, силни и здрави като него.

Баба Марта е празник, обичан от малки и големи. Подарявайки мартеница, ние пожелаваме здраве, даряваме обич и уважение. 

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *