Най-полезните храни за диабетици

Диабетът е сред онези нелечими заболявания, които при нездравословно хранене и недостатъчно движение, а най-важното – липса на контрол на кръвната захар, може да застраши до голяма степен състоянието на целия организъм. Храната играе голяма роля, за да се поддържат нивата на кръвната захар стабилни. В този ред на мисли – кои са най-полезните храни за диабетици?

Има храни, на които гликемичният индекс е по-нисък, съдържат достатъчно фибри и малко захари и са много подходящи за превенция от диабет и за неговия контрол.

Богати на мазнина риби

Някои видове риби съдържат полезни вещества като мастни киселини, а освен това са богати и на полезни мазнини. Такива риби са сьомга, аншоа, херинга, скумрия, пъстърва, сардини и др. Омега-3 мастните киселини в тяхното съдържание помагат за контролирането на инсулина, кръвната захар и намаляват възможността от състояния като инфаркт и инсулт.

Зеленчуци

От всички зеленчуци най-питателни са зелените листни зеленчуци. Те са богати на фибри, витамини, антиоксиданти , минерали, а са бедни на калории и на въглехидрати. Съдържащият се в голямо количество витамин С, помага да се елиминират възпаленията, които причиняват диабета.

Канела

Канелата много подобрява инсулинът да се приеме от клетките. Поради това става и  успешно усвояване на глюкозата и поддържане на нивата й.

Яйца

Всички знаем огромната полза от яйцата като храна. Голямото количество минерали, витамини и различни антиоксиданти в тях не само намаляват възпаленията, но контролират и лошия холестерол. Най-важното е, че чувствителността към инсулина се подобрява чрез консумацията им.

Чия

Фибрите в семената от чия балансират кръвната захар и инсулина. Освен това забавят усвояването на въглехидратите и така скоковете в нивата на кръвната захар се предотвратяват.

Куркума

Подправката куркума е известна с противовъзпалителните си свойства. Не само има свойството да понижава нивата на кръвната захар, но и да поддържа здрави сърцето и бъбреците.

Кисело мляко

Киселото мляко отдавна е известно, че съдържа полезни мазнини и протеини. С консумацията му се намалява риска от появата на диабет, а при диабетиците подобрява състоянието им. Ефектът се постига от пробиотиците, които успяват да балансират усвояването на глюкозата и я поддържат в стабилно състояние.

Ядки

Полезни мазнини и протеини има и в ядките. Въглехидратите в тях са малко, ето защо консумацията им не увеличава нивата на кръвната захар. Те са перфектни храни за диабетици.

За да се осъществява добър контрол на кръвната захар, такива храни с много нишесте като ориз, картофи, бял хляб и паста трябва да се намалят или избягват.

Въпреки че да се намери най-добрата храна за диабетици не е лесно, е съвсем възможно, ако се подходи внимателно към едно разумно и балансирано хранене. Важното е да не се усложнява болестта или въобще да не се разболяваме от нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *