Пълнен шаран за Никулден
Всички знаем колко е полезна рибата. Съдържа омега-3 мастни киселини и има ярко изразен противосклеротичен ефект. Морската риба е богата на фосфор.
Никулденският шаран е обредно ястие, което трябва да приготвим с цялото си старание и любов. Той е курбан за здравето на нашите близки и обичани хора.
Продукти
около 2 кг шаран
5 – 6 глави лук
1 стрък праз
2 моркова
½ връзка магданоз
2 – 3 кисели краставички
1 чаена чаша ориз
2/3 ч. чаша доматен сок
олио
пикантина за риба или друга подправка по избор
Приготвяне
Изчистете и измийте шарана. Намажете го отвътре и отвън с пикантина или с друга подобна подправка. Поставете го в голяма тава.
В намазнен дълбок тиган с похлупак сложете нарязаните на едри кубчета лук, праз и моркови. Задушете ги, за да омекнат. Добавете киселите краставички, нарязани на дребни кубчета. Нарежете магданоза на ситно и го прибавете. С така получената плънка напълнете шарана и го зашийте.
В друг тиган с малко масло запържете предварително измития ориз. Налейте му 1 ч. чаша вода и разбърквайте периодично, за да не залепне. След като той поеме водата, добавете доматения сос. Когато оризът поеме и него, снемете тигана от котлона.
Около напълнения шаран изсипете останалата плънка, която не се е побрала в него. След това сложете и ориза. Налейте в тавата 1 ч. чаша вода. Печете на 200 градуса около 45 минути, докато рибата получи златист оттенък. Сервирайте с резени лимон.
Приятно прекарване на празника!
Автор: Гана Василева