Пълнен шаран за Никулден

Всички знаем колко е полезна рибата. Съдържа омега-3 мастни киселини и има ярко изразен противосклеротичен ефект. Морската риба е богата на фосфор.

Никулденският шаран е обредно ястие, което трябва да приготвим с цялото си старание и любов. Той е курбан за здравето на нашите близки и обичани хора.

Продукти

около 2 кг шаран

5 – 6 глави лук

1 стрък праз

2 моркова

½ връзка магданоз

2 – 3 кисели краставички

1 чаена чаша ориз

2/3 ч. чаша доматен сок

олио

пикантина за риба или друга подправка по избор

Приготвяне

Изчистете и измийте шарана. Намажете го отвътре и отвън с пикантина или с друга подобна подправка. Поставете го в голяма тава.

В намазнен дълбок тиган с похлупак сложете нарязаните на едри кубчета лук, праз и моркови. Задушете ги, за да омекнат. Добавете киселите краставички, нарязани на дребни кубчета. Нарежете магданоза на ситно и го прибавете. С така получената плънка напълнете шарана и го зашийте.

В друг тиган с малко масло запържете предварително измития ориз. Налейте му 1 ч. чаша вода и разбърквайте периодично, за да не залепне. След като той поеме водата, добавете доматения сос. Когато оризът поеме и него, снемете тигана от котлона.

Около напълнения шаран изсипете останалата плънка, която не се е побрала в него. След това сложете и ориза. Налейте в тавата 1 ч. чаша вода. Печете на 200 градуса около 45 минути, докато рибата получи златист оттенък. Сервирайте с резени лимон.

Приятно прекарване на празника!

Автор: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *