УСПЕШНА

Великите жени: Жоржета Чакърова

Днес името на Жоржета Чакърова не говори нищо на повечето млади хора. Но в края на миналия век нейното лице беше познато на всеки българин.

Жоржета Константинова Чакърова се ражда на 8 май 1941 г. в Шумен, където преминават детството и ученическите ѝ години. Произхожда от комитския род на Миле Попйорданов. Нейният дядо е от Велес, а баща ѝ е братовчед на Миле и Орце. От същия род произхожда и друг наш известен актьор – Чочо Попйорданов. Бащата на Жоржета  е ветеринарен лекар, но си отива млад от този свят – едва 49 годишен. На 14 момичето остава сираче. Майка ѝ пък е изчислител в местна проектанска организация. Тя застава плътно зад дъщеря си и я подкрепя във всяко нейно решение.

Първият опит за ВИТИЗ – неуспешен

Завършила с отличие гимназиалното си образование, девойката кандидатства във ВИТИЗ, но я късат на изпита. Приемат я в СУ в странната специалност „Ориенталистика”. Минава една година и майката на Жоржета я насърчава да пробва отново късмета си. Тя се явява на изпита и този път е приета в класа на проф. Желчо Мандаджиев и Гриша Островски, при това първа сред момичетата. Дипломира се през 1964 г. По действащите в онези години правила, завършилите биват разпределени да работят в различни театри из страната. За Чакърова това е Драматичен театър „Йордан Йовков” в Добрич ( тогава Толбухин ), където тя прави дебюта си като актриса. С нея заминават още Мариана Аламанчева, Славчо Пеев и Климент Денчев, а там ги посреща колегата им Коста Карагеоргиев. Младите актьори са неразделни, задружни и щастливи. Три години по-късно техният професор Мандаджиев излиза с предложение да бъде освежен актьорския състав на Сатиричен театър „Алеко Константинов” с нови попълнения. Така през 1967 г. Жоржета и Коста Карагеоргиев се завръщат отново в София. 

През 1970 г. младата актриса е поканена от Народния театър да замества своята бременна колежка Виолета Гиндева в представлението „Почивка в Арко Ирис” от Димитър Димов. Тя трябва да влезе в ролята на Пилар и да танцува испански танци с кастанети. Жоржета е взимала уроци по балет в Двореца на пионерите преди няколко години, за да се подготви за пиесата „Човекът от Ламанша”. Сега тези уроци отново ѝ идват на помощ и тя репетира упорито испански танци под звуците на един стар грамофон. Постановката жъне голям успех, а за ролята си Чакърова е удостоена с Димитровска награда. Получава постоянно назначение в Народен театър „Иван Вазов”, където работи от 1970 до 2002 г., съвместявайки и изяви в Театър 199.

Жоржета Чакърова

Първия си филм „Хроника на чувствата” актрисата снима още докато е студентка – през 1961/62 г. За ролята си на Марето в него тя получава наградата „Златна роза”. През следващите години  е удостоена с „Наградата на София” (1973), „Наградата на Съюза на Артистите в България” (1978). Най-голямото признание за актьорите в социалистическа България бяха званията Заслужил и Народен артист. Жоржета Чакърова получава и двете почетни звания съответно през 1978 и 1985 г.

Ролите за Жоржета Чакърова следват една след друга

По време на активната си кариера актрисата е изиграла много роли в театъра, но също толкова активна е тя в актуалния за времето си телевизионен театър. Сред тези постановки има и мюзикъли – любим жанр на българския зрител тогава. Успоредно с това Чакърова се снима и в много игрални филми, някои от които са емблематични за българската социалистическа кинематография. Става въпрос за филмите „Черните ангели”, „Мъже в командировка”, „Трудна любов” и други. Характерният ѝ глас и дяволит поглед пък дълго време събираха децата пред малкия екран, където заедно с колегата ѝ Климент Денчев им пожелаваха „Лека нощ” с предаването „Магазинчето на приказките”.

Прочетете още: Великите жени: Петя Дубарова

Жоржета Чакърова сключва брак с режисьора Стефан Харитонов и през 1970 г. му ражда дъщеря. Съпругът на актрисата освен режисьор на документални филми е и основател на световно известния ансамбъл „Йоан Кукузел”. Владее 7 езика  и е автор на много документални поредици. На него е възложена задачата да заснеме филм за тайна гробница на египетска фараонка, която според слуховете е заровена в местността Мишкова нива. Групата по разкопките е сформирана за работа при изключителна секретност. С тях е и Красимира Стоянова – племенница на Ванга. Тя осъществява телепатична връзка с духа на фараонката и получава видения за това къде и как трябва да се копае.  Разкопките приключват безславно и естествено безрезултатно. Скоро след това обаче мистериозна смърт покосява голяма част от хората, посветени в тайния проект. Сред тях е и Стефан Харитонов, който се разболява тежко и никакво лечение не му помага. Той си отива от този свят, като оставя след себе си една голяма неизвестна за всичко случило се край Мишкова нива.

Жоржета Чакърова

Дъщерята Александра израства с бавачки, заради постоянните ангажименти на майка си. Жоржета чувства огромна вина за това и се обвинява, че не се е реализирала пълноценно като родител. Александра – Шани обаче тръгва по нейните стъпки и става актриса, въпреки категоричното нежелание на Чакърова. Тя обаче става по-известна на широката публика като телевизионна водеща, както и с факта, че е снаха на Никола Гюзелев, отколкото с ролите си. 

През 2002 г. Жоржета Чакърова прочита една статия за себе си, която я наранява дълбоко. В нея се казва, че режисьорите се чудят как да поставят постановките с нейно участие, защото тя забравяла репликите си. Освен това недочувала, което принуждавало суфльорите да ѝ подсказват на висок глас. Това се чувало в залата и предизвиквало смях сред публиката. Така представленията се накъсвали и дори прекъсвали на моменти. Тогава под силата на емоцията тя подава оставката си. Уплашена от перспективата да преживява с минимална пенсия дава заден ход и така два пъти. В крайна сметка я пенсионират с „огромната” пенсия от 140 лв. Днес Чакърова казва, че не съжалява нито за миг и сцената не ѝ липсва. В момента на нейното пенсиониране Шани е родила дъщеря си Алиса, която развива тежко генетично заболяване. В резултат на него ходилата на детето се подуват и то не може да се движи самостоятелно. Тогава Жоржета продава апартамента си и се мести в жилище, в близост до това на Александра. Тя се включва активно в отглеждането на детето и помага на дъщеря си години наред. За щастие с времето Алиса успява да израсте здравословните си проблеми и нещата тръгват в положителна посока. 

Нова любов, но за кратко

На 65 годишна възраст актрисата среща Оскар Кръстанов. Той също като покойният ѝ съпруг е режисьор на документални филми. Между двамата се заражда сърдечна дружба и те решават да заживеят заедно. По това време Оскар е на 70, а три години по-късно се разболява тежко и умира. Така Жоржета отново остава сама.

Днес Жоржета Чакърова е канена за епизодични роли в постановки на Народния театър. Характерният тембър на нейния глас и осигурява през годините и работа като озвучител на филми. Любимата на всички деца Пипи Дългото Чорапче проговаря на български именно благодарение на Жоржета. Макар и на години, тя е запазила свежестта на гласа си и днес можете да слушате аудио книги, озвучени от нея. В Spotify например можете да си пуснете „Алиса в страната на чудесата”.

Както при почти всеки възрастен човек и при актрисата контактите и приятелствата намаляват все повече с годините. Затова тя използва всяка възможност да се среща с малкото си останали приятели и живее активно и с усмивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *