Витамин Е – защо е толкова важно да го приемаме?
В чиста форма витамин Е е открит през 1922г. Оттогава досега той е доказал многобройните си полезни ефекти върху човешкото здраве.
Какво представлява витамин Е?
Витамин E съществува в няколко химически форми в групата на токоферолите. За нуждите на организма е важна само алфа токоферол формата.
Всъщност витамин Е е мастноразтворим витамин и има следните функции:
- пренася електрони в дихателната верига;
- пречи да се образуват свободни радикали;
- не позволява окислението на ненаситените мастни киселини;
- участва в синтеза на половите хормони;
- влияе добре върху нервната система, зрението и епидермиса;
- играе роля при репродуктивните процеси.
Кои храни съдържат витамин Е?
Храните, богати на витамин E, са предимно тези от растителен произход:
– плодове: киви, авокадо, къпини, боровинки, папая;
– зеленчуци: броколи, спанак, зелен фасул, брюкселско зеле, ряпа, моркови;
– ядки, фъстъци, бадеми, лешници, слънчогледови семена, сусам;
– растителни масла: слънчогледово олио, масло от пшеничен зародиш, царевично масло, шафран, кокосово масло.
В храни като маслини и риба/морски дарове също има голямо количество от този витамин.
За какво помага витамин Е?
Освен че подобрява състоянието на очите и косата, витамин Е регулира метаболизма и дори е възможно да забави прогресивното развитие на болестта на Алцхаймер. Поддържа гладката, сърдечната и скелетната мускулатура. Играе роля за съхраняване на запасите от желязо, селен и витамините А и К. Има данни и за противораковото му действие.
Сред останалите ползи от витамин Е има такива, които правят приема му много необходим, независимо под каква форма.
Балансира нивата на холестерола
Като защитен антиоксидант витамин Е пречи на окисляването на холестерола при синтеза му в черния дроб. Добрият холестерол е важен, за да функционират правилно всички клетки, хормони и нерви.
Забавя стареенето на клетките
Витамин Е предпазва клетките от увреждане, когато са подложени на влиянието на свободните радикали. Те са силно реактивни и обикновено се получават в резултат на вредни навици, околната среда, затлъстяване и др. Причиняват оксидативен стрес, ускоряващ стареенето на тялото.
Предпазва от сърдечни заболявания
Тъй като подобрява кръвообращението, витамин Е предпазва кръвоносните съдове от образуването на плаки. Това от своя страна намалява риска от инфаркти и инсулти.
Засилва имунитета
Важна роля за по-силна имунна система играят белите кръвни клетки или още Т-клетките. Витамин Е помага за поддържането им, за да се размножават правилно и да взаимодействат с други процеси на имунната система.
Грижи се за кожата
Няма друг витамин като витамин Е, който да се прилага толкова широко за хидратация и подмладяване на кожата.
Той коригира свръхсекрецията при акне, намалява възпаленията и ускорява процеса на епителизация.
Предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи и затова е част от съставките в слънцезащитните препарати.
Освен това витамин E стимулира кожата да произвежда колаген и това я прави по-еластична.
Поддържа добър баланс на хормоните
Регулирайки хормоните в организма, витамин Е подобрява състоянието на нервната и ендокринната система.
Освен чрез храната, витамин Е се приема и под формата на таблетки като хранителна добавка, но след консултация с лекар. Локалната му употреба е разпространена най-вече в козметичната индустрия и в дерматологията.