СВОБОДНО ВРЕМЕ

Защо комарите хапят определени хора?

Когато настъпи горещият сезон, въпреки че се радваме на слънце, топлина и цветна среда, досадни насекоми като комарите са в състояние да помрачат и най-хубавия ден. Още повече ако сме сред тези, които тези кръвосмучещи предпочитат да хапят.

Как избират „жертвите” си комарите?

От много години учените са си поставили за цел да разберат защо комарите хапят избирателно. Има различни теории, според които нахалните насекоми усещат и най-малките разлики в температурата на човешкото тяло и хапят по-топлите хора. Според други хипотези зависи от възрастта, кръвната група, начина на хранене и др.

Сред установените доказателства има такива, които дават отговор за предпочитанията на комарите. Около поне 20% от хората са избрани за „жертви” от женските комари, които хапят, за да осигурят развитие на яйцата си.

Решаващи фактори за избора на комарите могат да бъдат:

Цвят на облеклото

Комарите имат добре развито зрение, особено в края на деня. Ако носите дрехи с черен, червен, сив или син цвят, ще ви забележат по-лесно.

Кръвна група

Понеже женските се възползват от протеина в кръвта за развитието на яйцата си, те са привлечени най-вече от хората, които са кръвна група 0.

Въглероден диоксид

Комарите усещат от близо 50 м този газ. Ориентират се най-вече към носа и устата, защото там той съдържанието му е по-голямо, особено през нощта и при хора, които издишват повече.

Пот

Комарите се привличат силно от млечната киселина, амоняка и др. съединения в потта. Затова и се насочват към хора, които тренират и се потят по-често.

Телесна температура

По-често са хапани хора, на които им е топло.

Бира

Вкусът на бирата силно привлича комарите. Това се дължи на повишеното количество етанол в кръвта, както и на затоплянето на тялото след приема на алкохол.

Пълнолуние

Според американски учени комарите са 500 пъти по-активни, когато има пълнолуние.

Бременност

Комарите атакуват бременните жени 2 пъти повече, защото телесната им температура е по-висока, особено коремът – с 1°.

Холестерол

Високите нива на холестерол по горния слой на кожата също привличат комарите.

Как да отблъснем атаките на дразнещите комари?

Според британски учени миризмите, излъчвани от човешкото тяло, които имат повече съединения с плодов аромат, отблъскват насекомите.

Тези т.нар. кетони „заблуждават” насекомите, че обектът пред тях не е човек. Това откритие е в основата на създаване на ефикасни репеленти  и фумигатори като аерозоли, пластини и др.

Други средства, които могат да ни предпазят от хапещите комари, са комарниците и носенето на светли дрехи.

С най-безобидно въздействие върху децата са натуралните репеленти на базата на растителни масла от анасон, карамфил и др.

Ако все пак сте нахапани от комари, можете да облекчите възпаленото място с разтвор от вода и сол, лимон, мед, лук, кора от банан, лавандула и др. натурални продукти.

Защитата от комари е много важна, защото те са приносители на опасни заразни болести, вкл. и малария.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *