УСПЕШНА

Защо е важно да учим чужди езици?

Всекидневната вербална комуникация между хората се извършва чрез езика. Съществуват изключително много на брой (между 6000 и 7000 вида) езици, които позволяват общуването да бъде лесно и да се преодоляват езиковите бариери. От всички тях има такива, които са на върха на класацията и са най-говорими – включват китайски, мандарин, английски, испански и др. 

Много е полезно за всеки човек, без значение от възрастта, да знае чужди езици, защото езиковите умения наистина са база за голямо развитие. Хубаво е ученето да започне още от детска възраст, когато паметта е най-силна, но няма нищо лошо да се започне и на по-късен етап от живота. Просто тогава, чисто физиологично, мозъкът вече е доста по-обременен и натоварен с много повече информация и стрес, докато при децата ученето става по-естествено и с лекота. 

А колкото до самите предимства на изучаването на език, без значение какъв, те са безкрайно много. Основно и съществено преимущество на владеенето на чужди езици е създаването на добро CV и съответно по-добрата работна позиция, която кандидатът би могъл да получи, тъй като работодателите винаги изискват поне един език, различен от родния. 

Интернационален език е английският, но владеенето на всякакъв друг език би било огромен плюс. Освен в чисто професионален план, изучаването на даден език би ни помогнало с общуването с чужденци, дори това да става в чат или в социалните мрежи, не непременно на живо. Четенето на художествена литература на език, който изучаваме, също е положително, а така се обогатява и лексиката. 

Ученето на език е добро занимание и за ментална тренировка, тъй като е доказано, че информацията се кодира и паметта се запазва добра по-дълго време. Да не говорим, че в днешно време е много по-лесно да се учи с помощта на технологиите и не е строго задължително човек да харчи много пари за езикови курсове и уроци. 

Разбира се, те са добра опция, защото са начин за запознаване с нови хора и повече говорене в среда, но пък технологиите предлагат учене с индивидуално темпо. Има разнообразие от приложения за учене на богат набор от езици, онлайн курсове, които също позволяват издаване на сертификати, много безплатни уроци в интернет, а и в YouTube канали.

Общо взето е въпрос на добра нагласа и желание да се изучава чужд език и свързаната с него култура. Не за всеки, разбира се, ученето на езици е нещо приятно, тъй като началните нива особено са свързани с много запаметяване и трябват доста упражнения, но предимствата, които предлага владеенето на език, са добър мотив за справянето с някои трудности в граматиката или лексиката. 

Знанието на език само помага, не може да бъде пречка за нищо, затова както се казва: „Човек се учи, докато е жив“ и инвестирането в учене на език винаги е разумно и на мода.

Автор: Ивета Микова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *