СЕМЕЙСТВО

Кога да започнете обучението по финансова грамотност на децата?

Парите, искаме или не, заемат немалка част от живота ни, затова в днешно време умелото боравене с тях е сред най-важните умения, които човек трябва да притежава. Управление на личните финанси, спестяване, инвестиране и др. са сред нещата, с които се сблъскваме всекидневно под една или друга форма и за които сме отговорни пред себе си и пред останалите.

Липсата на финансова култура се оказва все по-голям проблем сред млади и по-големи. При анкетиране в 144 държави по света се оказва, че голяма част от хората на средна възраст не са наясно как да управляват парите си, така че да са в състояние на финансово благополучие и да не срещат проблем със задоволяване на финансовите си нужди. Това до голяма степен можем да отдадем на факта, че в училищата липсва обучение, което наред с академичните знания, които се придобиват, да даде на децата представа как да боравят отговорно с пари. И така тази задача се оставя в ръцете на родителите, които да обърнат нужното внимание на своите малчугани и от рано да им дадат информация за парите и техните функции.

В някои страни, сред които са Великобритания и Холандия, е създадена учебна програма за държавните училища, която включва финансовото образование. Сред преподаваните на учениците теми са бюджет, приходи и разходи, дългове, застраховки, пенсии, студентски заеми, ипотекиране, обезщетения, данъци, кредит без поръчител и много други. Тези теми могат да бъдат отправна точка за всеки родител, на когото му предстои да запознае детето си с парите.

Децата учат бързо и лесно и за тях от огромно значение е личният пример, тъй като, когато те са малки, това, което родителите правят, е основен и силно авторитетен модел за тях. Отношението към парите трябва да е уважително и внимателно. Започнете финансовото им обучение от момента, в който те започнат да задават въпроси и да гледат с питащи очи, ползвайте термините и правилните думи, така че те от рано да са наясно с това, което им предстои да правят. Финансовото обучение, докато детето е още в детска градина, може да е под формата на различни и интересни игри и занимания. Обяснете на малките какво се купува с пари и какво не, така че те да създадат в главата си правилната представа за стойността им. На всяко дете трябва да се дават пари от един момент нататък, но то трябва да е подготвено да борави с тях. Първите години в училище са идеални за тези уроци.

Започнете с уроците от ранна детска възраст, за да „подарите“ на детето си финансова култура, която да му даде сигурност и самочувствие в бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *