ЗДРАВЕ

Защо лекарите съветват, че трябва да спим на лявата си страна?

На всеки се е случвало да прекара безсънна нощ, на сутринта се събуждаме недоспали и последиците са налице, а именно: раздразнителност, липса на концентрация, главоболие, умора и затруднено извършване дори на ежедневните задължения. Ето защо добрият и качествен сън е толкова важен. Интересен факт се оказва, че качеството на съня се влияе от това на коя страна спим.

Според лекарите най-добрата позиция за сън е тази наляво и ако спим на лявата си страна ще извлечем следните 5 ползи за здравето:

Подобряване функцията на лимфната система – оказва се, че ако спим на лявата си страна осигуряваме по-голяма база за движение на лимфата, която по принцип си се движи приоритетно в лявата страна на тялото. Когато спим на лявата си страна, поради гравитацията лимфата започва да се движи повече, като по този начин се предотвратяват запушвания на кръвоносните съдове и рискове за здравето.

Осигурява по-добро храносмилане – всеизвестен факт е, че храносмилането е процес, който продължава да се извършва в тялото ни дори и когато спим. Спането от лявата страна осигурява на стомаха ни позиция, в която не е притиснат и по този начин той не притиска панкреаса и така посредством ензими, които се отделят, храната се смила по-бързо и качествено.

По-добра функция на сърцето – сърцето не спира да извършва своите функции, дори когато спим. Оказва се, че ако спим на лявата си страна т.е. страната на сърцето, ние му оказваме натиск, чрез който изтласканата кръв достига по-леко до кръвоносните съдове и с по-малки усилия се разпределя по тялото ни. Що се отнася до функцията на сърцето, то ползата от спането на лявата страна ще е по-добро кръвообращение.

Редуциране на стомашните киселини – доказано е, че ако спим на дясната си страна киселините в стомаха се увеличават, а ако си легнем на лявата страна, то те намаляват и дори изчезват. Става ясно, че основният фактор за това явление е, че при спане наляво се редуцира отделянето на стомашна киселина, която е главният виновник за киселините в стомаха.

Успокоява болките в гърба – често срещан проблем са болките в гърба, които до голяма степен се дължат на неправилната позиция, в която спим. Доказано е, че спането на лявата страна ни осигурява комфортно и безопасно положение на гръбнака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *