СЕМЕЙСТВО

Знаете ли защо боядисваме яйца на Великден?

Защо боядисваме яйца на Великден? Вероятно поне веднъж сте си задавали този въпрос, сигурни сме в това!

Великден е християнски празник, отбелязващ Възкресението Христово. В ритуалния обичай са запазени древни вярвания от езически времена, свързани с природно възкресение. Именно този елемент „свързва” християнския празник с езическия възглед за прехода между пролетта и лятото, в който се преражда кръговрата на природата.

На Велики четвъртък хиляди поколения боядисват яйца в цвета на кръвта, пролята в името на спасението. Oт малки знаем, че винаги първото яйце  е червено. С него се разтриват бузките или се чертае кръст по челото на децата за здраве и се заравя в нивата за плодородие. Независимо дали ги правите с прахова боя, естествени материали, сребро или други по-необичайни стилове, боядисването на великденски яйца е традиция, наблюдавана по целия свят. Този колоритен и дори креативен обичай събира цялото семейство и ни вдъхновява да направим празниците си по-пъстри, да развихрим въображението си и да творим заедно. Съществуват няколко популярни легенди, които разказват защо яйцата се боядисват. 

Съветът на „Хубава Жена“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Старите легенди разказват…

Римска легенда разказва, че преди да се роди император Тиберий, майка му Ливия пророкувала яйце, от което се появил петел с необичайно голям гребен. Това означава, че синът й ще достигне най-високата чест на Империята. Те имат и друго предсказание, свързано с яйцето – то било на червени точки и предсказвало раждането на император Марк Аврелий.

Прочетете още: Лесни техники за боядисване на яйцата

Според легендата, Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Иисус с кошница с яйца, за да ги предпази да не бъдат жестоки с него. Тя се разплака и една сълза падна върху яйцата и те се превърнали в прекрасни цветове.

Самият Христос, разпнат, бил замерван с яйца. Когато са докоснали тялото му, те са се превърнали в здрави червени яйца.

Великден яйца
Знаете ли защо обичайно боядисваме яйца на Великден?

Сърбите в района на Поповац смятали яйцата за любимата храна на Христос и когато той ставал от гроба, всички яйца ставали червени.

Според хуцулите (украински етнос) хората давали боядисани яйца като подаръци на бебето Христос.

Според украинската легенда, първото яйце е направено от Богородица като играчка за малкия Иисус.

Според полските и хурзурските легенди, целта на яйцата е била да разсейват последователите на Христос и също да служат като откуп за тялото на Христос. Според поляците, ангелите хвърляли великденски яйца пред евреите, за да отклонят вниманието на евреите от тяхното преследване на Христос. Хуцулите казват, че в нощта преди Христос да бъде разпнат, Божията майка боядисала яйца, за да ги донесе на Пилат, за да изкупи сина си. Но по пътя сутринта тя научава, че Иисус е припаднал на кръста и яйцата са разпръснати по целия свят. Подобна история често се разказва в Галисия.

Прочетете още: Най-вкусното агнешко месо за Великден

Пазим първото яйце около година

Според някои обичаи, първото яйце се пази цяла година за здраве на дома. Второто яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечер. Останалите яйца се боядисват в разнообразни цветове и се рисуват. Синият цвят символизира непорочността, виолетовият – кръста, зеленият – Христовите ученици, а жълтият – самия Бог.

Боядисаните яйца са символ на нов живот и неизменна част от Великден и великденските обичаи. На тях се радват, както децата, така и възрастните. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *