Защо ядем точно агнешко месо на Великден?
Защо ядем агнешко месо на Великден? Чудили ли сте се някога за това? Нека го обсъдим в следващите редове.
На Великден традицията повелява с цялото семейство или с приятели да седнем на трапезата и да се насладим на вкусно и сочно агнешко месо. Откъде обаче идва традицията да се яде печено агне на Великден?
Агнeшĸoтo месо символизира пpaзниĸа в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa. Bcичĸo това пpoизxoждa oт eвpeйcĸия пpaзниĸ Πacxa и иcтopиятa нa Cтapия и Hoвия зaвeт.
Всичко тръгва от Пасха
Πacxa e eвpeйcĸи пpaзниĸ, ĸoйтo бележи ocвoбoждeниeтo нa cинoвeтe нa Изpaeл oт 400-гoдишнoтo eгипeтcĸo poбcтвo, a pитyaлитe, ĸoитo ce изпълнявaт, ca cвъpзaни c пocлeднaтa вeчep пpeди бягcтвoтo нa eвpeитe. Иcтopиятa paзĸaзвa зa пacxaлнoтo aгнe, пpинeceнo в жepтвa, зa дa зaщити eвpeитe oт дeceтoтo и нaй-cтpaшнo нaĸaзaниe нa eгиптянитe пpeз нoщтa нa зeмятa – Ангeла нa cмъpттa. Използва се кръвта от зaĸoлeнoтo aгнe, за да се нaмaже външнaтa paмĸa нa вpaтaтa нa ĸъщaтa. Това се определя като знaĸ нa пoĸopcтвo и вяpa в Бoжиeтo избaвлeниe, и тaĸa се предполага, че cмъpттa щe oтминe тoзи дoм. Πpaзничнaтa тpaпeзa нa Πacxa ce нapичa Ceдep, a нa нeя пo тpaдиция ce cepвиpa Зpoa – пapчe пeчeнo aгнeшĸo мeco c ĸocт в нeгo.
Съветът на „Хубава Жена“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.
Печеното агне в Стария Завет
В Стария завет е запечатано, че печеното агне е било традиционно ястие преди Иисус да се роди и да бъде разпънат. Печеното агне е възникнало в ранните великденски празници преди раждането на християнството. Когато евреите приемат християнството, те пренасят традицията за яденето на агнешко. Християните наричат Иисус „Божият агнец“. И тъй като Иисус се превръща в жертвено агне, а Великден е празник за възкресението на Спасителя, яденето на „тялото му”, както той е казал на учениците си да направят в деня на Великия четвъртък, се превръща в традицията за присъствие на агнешкото месо на празничната трапеза. В една легендата се разказва, че дори и на кръста, докато е бил, не му счупили коленете както правели с всички, за да го запазят цял като жив агнец. Агнето е изключително важен символ на Великден. Традиция в много домакинства е да се яде агнешко месо в първия ден след 40-дневен пост.
Това са традициите, които отговарят на въпроса защо ядем агнешко месо на Великден. А вие знаехте ли ги?
Агнешкото – едно невероятно на вкус месо
Сготвеното, печено агнешко е божествено. Вкусът е сложен, много специфичен и мек. Има фина текстура, много сочна вътрешност, хрупкава, ронлива кора и ароматен аромат. Самото агнешко е много ароматно и не се нуждае от много подправки. Но въпреки това, най-добре се съчетава с ароматите на следните подправки: мента, риган, майорана, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър, чесън.
Не е необходимо да се прилагат всички наведнъж. Отстранете излишната мазнина и кожата от месото преди подправка. Подправките се нарязват и се намазват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Увийте месото плътно във фолио и поставете в хладилник, най-добре за една нощ, за да се възползвате от всички подправки.
Температурата и времето за готвене зависят от съдържанието на мазнини в месото. По-тлъстото месо се пече на по-ниска температура – 160-170°C за по-дълго време, за да може мазнината бавно да се разтопи и месото да стане крехко и сочно. По-постните части се пекат на 220°C за 15 минути и на 175°C. След като е напълно изпечено, месото трябва да почине за 15-20 минути, леко покрито с фолио. През това време мускулните влакна се отпускат, а соковете, които се отделят на повърхността при печенето, се накисват отново, за да се запази сочността на месото при нарязването му.