СЕМЕЙСТВО

Защо ядем точно агнешко месо на Великден?

Защо ядем агнешко месо на Великден? Чудили ли сте се някога за това? Нека го обсъдим в следващите редове.

На Великден традицията повелява с цялото семейство или с приятели да седнем на трапезата и да се насладим на вкусно и сочно агнешко месо. Откъде обаче идва традицията да се яде печено агне на Великден?

Агнeшĸoтo месо символизира пpaзниĸа в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa. Bcичĸo това пpoизxoждa oт eвpeйcĸия пpaзниĸ Πacxa и иcтopиятa нa Cтapия и Hoвия зaвeт.

Всичко тръгва от Пасха

Πacxa e eвpeйcĸи пpaзниĸ, ĸoйтo бележи ocвoбoждeниeтo нa cинoвeтe нa Изpaeл oт 400-гoдишнoтo eгипeтcĸo poбcтвo, a pитyaлитe, ĸoитo ce изпълнявaт, ca cвъpзaни c пocлeднaтa вeчep пpeди бягcтвoтo нa eвpeитe. Иcтopиятa paзĸaзвa зa пacxaлнoтo aгнe, пpинeceнo в жepтвa, зa дa зaщити eвpeитe oт дeceтoтo и нaй-cтpaшнo нaĸaзaниe нa eгиптянитe пpeз нoщтa нa зeмятa – Ангeла нa cмъpттa. Използва се кръвта от зaĸoлeнoтo aгнe, за да се нaмaже външнaтa paмĸa нa вpaтaтa нa ĸъщaтa. Това се определя като знaĸ нa пoĸopcтвo и вяpa в Бoжиeтo избaвлeниe, и тaĸa се предполага, че cмъpттa щe oтминe тoзи дoм. Πpaзничнaтa тpaпeзa нa Πacxa ce нapичa Ceдep, a нa нeя пo тpaдиция ce cepвиpa Зpoa – пapчe пeчeнo aгнeшĸo мeco c ĸocт в нeгo.

Съветът на „Хубава Жена“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.

Печеното агне в Стария Завет

В Стария завет е запечатано, че печеното агне е било традиционно ястие преди Иисус да се роди и да бъде разпънат. Печеното агне е възникнало в ранните великденски празници преди раждането на християнството. Когато евреите приемат християнството, те пренасят традицията за яденето на агнешко. Християните наричат Иисус „Божият агнец“. И тъй като Иисус се превръща в жертвено агне, а Великден е празник за възкресението на Спасителя, яденето на „тялото му”, както той е казал на учениците си да направят в деня на Великия четвъртък, се превръща в традицията за присъствие на агнешкото месо на празничната трапеза. В една легендата се разказва, че дори и на кръста, докато е бил, не му счупили коленете както правели с всички, за да го запазят цял като жив агнец. Агнето е изключително важен символ на Великден. Традиция в много домакинства е да се яде агнешко месо в първия ден след 40-дневен пост. 

Това са традициите, които отговарят на въпроса защо ядем агнешко месо на Великден. А вие знаехте ли ги?

Агнешкото – едно невероятно на вкус месо

Сготвеното, печено агнешко е божествено. Вкусът е сложен, много специфичен и мек. Има фина текстура, много сочна вътрешност, хрупкава, ронлива кора и ароматен аромат. Самото агнешко е много ароматно и не се нуждае от много подправки. Но въпреки това, най-добре се съчетава с ароматите на следните подправки: мента, риган, майорана, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър, чесън.

Не е необходимо да се прилагат всички наведнъж. Отстранете излишната мазнина и кожата от месото преди подправка. Подправките се нарязват и се намазват с малко мазнина по цялата повърхност на месото. Увийте месото плътно във фолио и поставете в хладилник, най-добре за една нощ, за да се възползвате от всички подправки.

Температурата и времето за готвене зависят от съдържанието на мазнини в месото. По-тлъстото месо се пече на по-ниска температура – 160-170°C за по-дълго време, за да може мазнината бавно да се разтопи и месото да стане крехко и сочно. По-постните части се пекат на 220°C за 15 минути и на 175°C. След като е напълно изпечено, месото трябва да почине за 15-20 минути, леко покрито с фолио. През това време мускулните влакна се отпускат, а соковете, които се отделят на повърхността при печенето, се накисват отново, за да се запази сочността на месото при нарязването му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *