ЗДРАВЕ

Йога Нидра – релаксацията, от която имаме нужда

Всички ние имаме нужда да си починем, но често сънят не ни е достатъчен. Йога нидра е чудото в йога, което може да ни доведе до пълна релаксация. 1 час практикуване на йога нидра се равнява на 4 часа дълбок сън. 

Днес се срещнахме с йога инструктора Александра Жабонова. Алекс е сертифициран йога-инструктор към Йога клуб „Скорпион“ и завършва своето обучение в НБУ при преподавателя Даниел Петров през 2015 година. Вижте какво ни разказа тя за йога нидра.

Какво е йога нидра?

Йога нидра е метод за постигане на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. Според Свами Сатянада Сарасвати тя е мощна техника, която ни учи как да релаксираме съзнателно.

Терминът йога нидра произлиза от две санскритски думи: йога, която означава единение и нидра, която означава сън.

Този тип йога се практикува в Шавасана – поза, в която се ляга на постелката с разтворени ръце и крака и обърнати длани нагоре.

Съветът на Hubavajena.bg: Ако възнамерявате да стартирате подобно занимание, ще ви бъде нужна най-добрата възможна постелка за йога. Последвайте линка и се запознайте с предложенията там.

За кого е подходяща йога нидра?

Йога нидра е подходяща за всеки. Всеки, който е готов да обърне поглед навътре и да загърби всичко случващо се извън него. За всеки, който е готов да се потопи дълбоко в сферата на подсъзнанието си. За всеки, който е готов да установи хармонична връзка във всички аспекти на своето същество.

йога нидра

Какви са ползите от йога нидра?

Йога нидра е наука за релаксацията, която ни дава възможност да  освободим и намалим трите вида напрежение. Състоянието на релаксация при йога нидра се постига чрез обръщане навътре и отдалечаване от външните сетива и преживявания. А посяването на намерението (санкалпа), което правим в началото и преди края на практиката играе важна роля.  Тя е мощен метод за трансформиране на личността, както и начин за даване на положителна насока в живота ни. Ако знаете какво искате да постигнете в живота си, санкалпата може да бъде творецът на вашата съдба.

Практикуването на йога нидра звучи лесно. Такова ли е в действителност?

Ами какво да кажа ? Йога нидра въобще не може да се нарече лесна практика. Поне за мен! Да, релаксацията е налице и след нея се чувстваш прекрасно. Но никак не е лесно да останеш  буден през цялото това време и да осъзнаваш всичко случващо се вътре в теб. За успешна се счита практиката, в която си останал буден.

йога нидра

Колко често е добре да практикуваме йога нидра?

Аз лично практикувам винаги, когато намеря свободно време .

Можем да я практикуваме групово или по отделно. За целта има записи в YouTube и стига да имаме желание за това, можем да го превърнем в наша ежедневна или ежеседмична практика.

Как и кога се „срещна” с йога нидра?

С йога нидра се срещнах съвсем неочаквано на един йoга ритрийт  в „Боровец“ това лято и останах меко казано очарована. Направих запис по време на практиката с мобилния си телефона и продължих да практикувам почти всеки ден. Влюбих се в нея! Това за мен беше като любов от пръв поглед. Като йога преподавател ми се искаше да предам това свое усещане и състояние и на моите ученици. Да им дам възможността и те да се докоснат до магията на йога нидра. Така го превърнахме в традиция. Ежемесечно отпускаме своето тяло, емоции и ум в дълбочина и го правим напълно съзнателно.

Александра Жабонова

Какво научи, практикувайки този тип йога?

Разбрах, че първото нещо, което трябва да направим, за да се чувстваме добре, е че трябва да се научим да отпускаме и хармонизираме собственото си тяло и ум. Всички древни йогийски текстове недвусмислено заявяват, че спокойствие може да се намери само вътрешно, то никога не идва отвън.

Ако искате да се запознаете с Алекс и нейните йога класове, можете да я потърсите във Facebook.

Автор: Елизабет Цветкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *