Аладжа манастир – докосване до вечността

Всяка педя родна земя е напоена с тайните на миналото ни. Легенди, предания и исторически факти се преплитат в едно, за да съхраняват и предават на поколенията нашата богата култура. Имаме много свети места, но потънали в комфортното си невежество, не си правим труда да учим за тях и не ги ценим. Такова място е Аладжа манастир, вдълбан във варовикова скала, стърчащ на 40 м височина между Варна и Златни пясъци.

Чешките братя Шкорпил подробно изследват монашеската обител. В записките си Карел Шкорпил отделя цели 100 страници за нея. По негово настояване през 1912 г. манастирът е обявен за историческа старина. През 1957 г. е признат за паметник на културата от национално значение.

Аладжа манастир е уникален като единствен скален манастир по нашето Черноморие и като култово средище, в което от векове витае необяснима сила.

Името му в превод от турски значи „пъстър, шарен”. Най-вероятно е наречен така заради ярките си стенописи, някои от които са запазени и днес. Официално Българската православна църква го именува „Света Троица”.

Неговият апогей е през ХІІІ – ХІV век, когато в държавата ни се разпространява исихазмът. Но има данни за съществуването му още от ІV век – тогава в скалата били направени първите примитивни килии.

Аладжа манастир

Изоставен е от монасите през турското робство. След Освобождението е действаща обител до 1940 г., после придобива статут на музей. Ала независимо от превратностите, винаги е бил място за търсещите избавление и надежда. 

Монашеските килии, общите помещения и параклисите са разположени на три – четири нива и са свързани с външно стълбище. Издълбани са във варовиковите скали. На първия етаж се намират стаите на монасите, кухнята, дневната и малка църква.

Аладжа манастир

На горния етаж е параклисът, чийто таван представлява стенопис, илюстриращ Христос на трон. От двете му страни са изобразени по две хвъркащи ангелчета, а четирите страни на централния диск са завършени с фигурите на четиримата светци евангелисти. За жалост времето е заличавало не само стенописите. Срутени и изгубени са цели помещения. Сега личат останките на двадесетина килии и три църкви.

Много легенди се носят за Аладжа манастир – всичките преборили времето. Те разказват за чудеса, за избити монаси и скрити съкровища в лабиринтите на пещерите. Ала най-покъртителната история е за един монах, известен като Рим папа или Имри папа. Според преданието той е покровителят и пазителят на обителта, на съкровищата в нея, както и на цялата горска местност.

Този Рим папа живеел в манастира, той бил стар гадател и дълго прекарвал в дълбок сън. Казвал, че когато растителността обхване скалите, тогава ще настъпят велики за държавата събития. След неговата смърт духът му започнал да броди из местността, появявал се всяка пролет и питал: „Има ли пръчки в Хачуката? Има ли жени да раждат и крави да се телят?” (Хачуката е древното име на местността) Когато му отговаряли утвърдително, той казвал: „Има още време” и после бързо изчезвал в пещерата.

Аладжа манастир

Някой с право може да каже, че всичко това са бабини деветини. Но през 2013 г. българско семейство е на посещение в Аладжа манастир заедно с децата си, когато изведнъж от нищото пред тях изникнал в целия си ръст призракът на Рим папа и им казал: „Иде времето”. Виделите го изгубили ума и дума. Те го описват прозрачен като облак. А легендата всъщност гласи, че когато Рим папа промени репликата си, ще настъпят златни времена за България и тя ще смая света. Може би това вече наистина идва…

По време на конгрес по радиестезия, проведен във Варна, група от радиестезисти посещава Аладжа манастир и там са направени радиестезични замервания с махало. Резултатите показват, че е налице изключително мощно енергийно поле, което може да пречиства, лекува и зарежда човека с положителна енергия.

Подобно силно енергийно поле е измерено само на още две места в България – Мадара и Кръстова гора.

Аладжа манастир

Служителите на музея, които прекарват ежедневието си в Аладжа манастир, твърдят, че усещат прилива на тази енергия и благодарение на нея се чувстват прекрасно – здрави и в хармония със себе си.

Всяко лято в културния комплекс тече атрактивна програма, предназначена за туристите. Вечер се пускат специални кинопрожекции, изнасят се сценични представления. Гостите остават очаровани и отнасят със себе си спомен за цял живот.

Когато обикаляте нашето Черноморие, влезете във Варна и продължите към Златни пясъци, непременно се отбийте в Аладжа манастир. Нека децата ви се докоснат до тази духовна висина на изконно българското!

Ще се почувствате наистина пречистени и ще си тръгнете изпълнени със сила и вяра.

Автор: Гана Василева

Един коментар за “Аладжа манастир – докосване до вечността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *