СЕМЕЙСТВО

История на възглавницата: от обикновени облегалки за глава до основен продукт на съня

Възглавницата е един от най-древните елементи в човешката история. Никой не знае кога точно е била изобретена или кой я е изобретил. Знаем само, че появата на възглавницата поражда концепцията за комфорт. Преди 9 000 години древните месопотамски цивилизации са използвали прототипи на възглавници, създадени от камъни, които са оформяли, следвайки формата на черепа. В Египет, по време на фараоните, възглавниците са изработени от дърво и метал, покрити с вата и украсени със скъпоценни камъни, а в древен Китай те са се правили от порцелан.

Първоначално възглавницата е била създадена като обикновена облегалка за глава. Древните цивилизации са разглеждали главата на човек като опорна точка на мисълта и са смятали, че като такава тя трябва да бъде подкрепена и издигната над останалата част от тялото, дори когато спим. Но „облегалките за глава“, така наречените тогава подглавници, които са се правили тогава са били далеч от меките и удобни възглавници, които всички познаваме. Единствено древните гърци, а по-късно и римляните са използвали скъпи тъкани и пухкави пера като заместител на дървото и камъка, които са се използвали първоначално като материал. През Средновековието възглавницата е била луксозна вещ, привилегия на благородниците. Броят на възглавниците е бил показателен за семейното богатство. Масовото население е спало на чували пълни със слама до края на осемнадесети век, когато са били произведени първите правоъгълни възглавници пълнени с пера и вълнени платове.

Днес всеки има възглавница. Материалите, от които се прави, вече може да са различни, но тя все още представлява символ на комфорт и уют. По-луксозните хотели в света предлагат на своите гости опцията да изберат не само формата на възглавницата в стаята си, дали да бъде стандартна или вълнообразна, но височината и материалите. Защо от обикновена облегалка за глава, възглавницата се е превърнала в основен продукт на съня? Защото качеството на съня зависи от възглавницата и матрака, на които спим.

Днес един от най-добрите материали за възглавници е мемори пяната. Разработена е през 70 те години от НАСА с цел повишаване на комфорта на седалките и защита от претоварване в космическите совалки. Високоеластичният материал, какъвто е мемори пяната, позволява главата ни да потъне нежно и бързо да намерим най-удобната позиция за сън без прекомерно въртене. Isleep предлага възглавници с мемори пяна, произведени в Италия на оптимална цена. Един от продуктите е възглавница MEMOGEL, изработена от мемори и гел пяна. Има охлаждащ ефект, който гарантира комфорт по време на сън. Предимство е и технологията ‘AIR’, осигуряваща постоянна циркулация на въздуха чрез допълнителните отвори във възглавницата.

Калъфът е с цип и позволява изпиране в домашни условия. Обработен е с Алое Вера, чиито хипоалергенни свойства повишават имунната защита и предпазват от бактерии и акари. Всички продукти на isleep са разработени така, че да осигуряват удоволствие и да взаимодействат с всички сетива. Добрият сън изисква изящни продукти за сън, които да повишат качеството на сън и живот. Вижте предложенията от iSleep тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *