Ето защо не трябва да пиете водата, останала през нощта

Много хора имат навика да оставят чаша с вода на нощното си шкафче, когато лягат да спят. Така те са сигурни, че ако през нощта ожаднеят, ще могат лесно да задоволят жаждата си и да се върнат към съня си.

Има обаче достатъчно причини, поради които на другия ден не бива да пиете водата, останала от нощта. Причината за това е фактът, че с въпросната вода настъпват известни химически промени, променящи нейния баланс. Сега ще ви представим някои от тях.

Променя се киселинността на водата

Макар и с малък процент, киселинността на водата се променя нощем. Някъде около 0,13% от нея се превръща във въглеродна киселина, която от своя страна образува бикарбонати и карбонати. Може би ще забележите, че вкусът на вашата H2O е променен. Причина за това са разтворените газове в нея. Образува се въглероден диоксид, можещ да понижи нивата на pH. Това не означава, че водата става негодна, но да кажем, че вече не е толкова добра.

Оставяйки водата на открито, вие я излагате на външни фактори

Да кажем, че когато водата не е покрита, тя започва да събира прах. Освен това, върху нея могат да кацнат различни насекоми. Ако пиете нощем и в стаята е тъмно, може изобщо да не ги забележите.

Водата придобива друг вкус за по-малко от дори половин час

Не забравяйте, че за да стигне до вас, водата преминава през подземни тръби, където има значително по-хладна температура. Когато температурата на водата стане стайна, ароматът ѝ започва да се променя. Колкото по-топла стане водата, толкова по-бързо молекулите започват да отскачат, а миризмата ѝ се усилва. Освен това, нека ви припомним: чешмяната вода съдържа хлор, който се добавя с цел дезинфекция. Хлорът е газ при положение на стайна температура, а в самата вода – летливо вещество. Всичко това означава, че неговите молекули непрекъснато се разпръскват и изчезват във въздуха. Поради това сутрин водата може да ви изглежда малко странна на вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *