ЗДРАВЕ

Ето защо не трябва да пиете водата, останала през нощта

Много хора имат навика да оставят чаша с вода на нощното си шкафче, когато лягат да спят. Така те са сигурни, че ако през нощта ожаднеят, ще могат лесно да задоволят жаждата си и да се върнат към съня си.

Има обаче достатъчно причини, поради които на другия ден не бива да пиете водата, останала от нощта. Причината за това е фактът, че с въпросната вода настъпват известни химически промени, променящи нейния баланс. Сега ще ви представим някои от тях.

Променя се киселинността на водата

Макар и с малък процент, киселинността на водата се променя нощем. Някъде около 0,13% от нея се превръща във въглеродна киселина, която от своя страна образува бикарбонати и карбонати. Може би ще забележите, че вкусът на вашата H2O е променен. Причина за това са разтворените газове в нея. Образува се въглероден диоксид, можещ да понижи нивата на pH. Това не означава, че водата става негодна, но да кажем, че вече не е толкова добра.

Оставяйки водата на открито, вие я излагате на външни фактори

Да кажем, че когато водата не е покрита, тя започва да събира прах. Освен това, върху нея могат да кацнат различни насекоми. Ако пиете нощем и в стаята е тъмно, може изобщо да не ги забележите.

Водата придобива друг вкус за по-малко от дори половин час

Не забравяйте, че за да стигне до вас, водата преминава през подземни тръби, където има значително по-хладна температура. Когато температурата на водата стане стайна, ароматът ѝ започва да се променя. Колкото по-топла стане водата, толкова по-бързо молекулите започват да отскачат, а миризмата ѝ се усилва. Освен това, нека ви припомним: чешмяната вода съдържа хлор, който се добавя с цел дезинфекция. Хлорът е газ при положение на стайна температура, а в самата вода – летливо вещество. Всичко това означава, че неговите молекули непрекъснато се разпръскват и изчезват във въздуха. Поради това сутрин водата може да ви изглежда малко странна на вкус.

One thought on “Ето защо не трябва да пиете водата, останала през нощта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *