Видове курбан и как да ги приготвим

Да се прави курбан е хилядолетна традиция. Той представлява жертвоприношение с домашно животно, с което се прави гощавка за роднини и близки по обещан повод. Прави се и от християни, и от мюсюлмани, като невинаги е свързан с религиозни убеждения. 

За какво се прави курбан

Според езическите вярвания чрез курбана човек влиза в контакт с по-висши сили, които да омилостиви. На по-късен етап църквата, макар че отрича коленето на животно като жертва, все пак допуска свещениците да освещават курбана, като го смятат за средство да се благодари на Бог.

Курбан се дава за здраве, за новородено дете, за нов дом, преди заминаване в чужбина и др. Счита се, че така ще се измоли някакъв вид защита.

Обикновено във всяко населено място се дава курбан на голям православен празник или в чест на светец.

В семейството се прави и на дата, когато някой негов член е оцелял след голямо изпитание например катастрофа.

Даването на курбан има и вариант за безкръвна жертва, като тогава се раздават плодове, мед, яйца, мляко.

Ритуалният курбан се прави от овче месо, но има и курбан с шаран, с пиле, с ярешко или телешко месо, дори и със свинско.

Освен това има разлики между курбана, който се прави по определен повод, и курбана, който си готвим вкъщи за ядене.

Курбан от овче месо

Овче месо, сварено със сол

Истинският ритуален курбан се прави от овче месо, сварено във вода за около 2 часа и овкусено само със сол. Единствено може да се добави черен пипер и магданоз заради тези, които не харесват естествения аромат на курбана.

Такъв курбан правят в Родопите, в Старозагорско, Сливенско и др. Целта е не да се направи вкусно ястие, а само да е годно за ядене, защото се прави с ритуална цел.

Овче месо с жито

Рецептата за този курбан е от Габровско. Овнешкото месо се сварява заедно с тлъстините, като често се отпенва. Слага се само сол.

Отделно се вари жито пак със сол. Курбанът се сервира, като в средата на чинията се сипва жито, върху него се слага месо и всичко се залива с бульон.

Бял курбан

Повечето курбани са „компромисни” варианти, защото включват различни съставки освен месото.

Продукти:

1/2-1 кг овче месо

3-4 глави лук

2-3 сухи чушки

сол

черен пипер, дафинов лист, магданоз

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на парчета, измиваме го и го заливаме с вода. Когато заври, я изливаме и наливаме нова, в която слагаме сол. От време на време отпенваме.

Към омекналото месо прибавяме чушките и подправките.

Накрая сервираме курбана, докато е горещ, като го поръсваме с магданоз.

Курбан от телешко месо

Телешка курбан-чорба

Продукти:

телешко месо – 500-600 г

моркови – 2 броя

лук – 2 глави

чушки – 2 броя

яйца – 3 броя

ориз – 6 с.л.

целина

оцет

олио

червен и черен пипер, сол на вкус

магданоз

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на дребно и го заливаме с вода. Прибавяме малко олио и слагаме да ври на слаб огън.

Преди месото да е напълно готово, прибавяме нарязаните зеленчуци. След като омекнат, слагаме и оризът.

След като чорбата е готова, разбиваме яйцата с малко оцет.  Изсипваме ги бавно през сито, като бъркаме постоянно. Така се получават конци от яйца.

Добавя се червен и черен пипер и се поръсва с магданоз.

Курбан от пилешко месо

Пилешка курбан-чорба

Продукти:

2 глави лук

2 моркова

2 зелени чушки

1 домат

корен целина

30 г масло

сол, млян черен пипер

магданоз

Начин на приготвяне:

Нарязваме птицата на парчета и ги измиваме добре. Слагаме месото да ври, като  отпенваме. Варим се до омекване.

Прибавяме зеленчуците, нарязани на ситно, без домата и магданоза. Като омекнат, слагаме маслото и настъргания домат.

Поръсваме готовата чорба с черен пипер и магданоз.

От каквото и месо да приготвите вашия курбан, дали за приношение, или просто като част от менюто на домашната трапеза, винаги трябва да подхождате с уважение и внимание към вида и вкуса, независимо от използваните продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *