Сладкиш „Черно и бяло“
Понякога се случва да имаме гости, когато портфейлът ни е съвсем отънял. Чудим се какво да правим, но този евтин сладкиш, който при това е доста сполучлив и естетически издържан, може бързо да ни избави от затрудненото положение. Приготвянето му не изисква никакви усилия и отнема съвсем малко време.
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко
1 чаена чаша захар
2 чаени чаши брашно
1 равна супена лъжица сода за хляб
За сиропа:
7 супени лъжици вода
2 супени лъжици олио
4 супени лъжици захар
Приготвяне:
В по-дълбок съд изсипваме киселото мляко, посипваме го с 1 суп. лъжица сода за хляб, разбъркваме и го оставяме да престои 10 минути. След което прибавяме 1 ч. чаша захар и 2 ч. чаши брашно. Объркваме хубаво, като внимаваме да не останат топки от брашното. Получената смес слагаме в средно голяма тава, предварително намазана с олио и добре обрашнена. Сладкиша печем около 40 минути във фурна 250 градуса.
Докато кексът се пече, ние приготвяме заливката: в метална купичка премерваме 7 супени лъжици вода, добавяме 2 с. лъжици олио и 4 с. лъж. захар. Слагаме на котлона, докато сиропът заври.
След изпичането му нарязваме кекса на ромбоиди и всяко парче обливаме с по 1 лъжичка сироп. Така се получава ефектна окраска и сладкишът наистина става черно-бял.
Гостите остават очаровани и винаги искат рецептата!
Автор: Гана Василева