ЗДРАВЕ

Ваксина против грип – безопасна ли е за бременни?

Бременната жена трябва да бъде особено внимателна и добре осведомена за всичко, което по някакъв начин касае живота в утробата й.

В ежедневието пред нея постоянно възникват въпроси, отнасящи се до това кое е полезно и кое вредно по време на бременността. Един такъв въпрос е доколко безопасна е ваксината против грип и удачно ли е бременната жена да бъде ваксинирана.

Лекарите са категорични, че тази ваксина е напълно безопасна и много полезна и за майката, и за плода. Поставянето й може да стане по време на всеки триместър от бременността, като преценката за това се прави от лекуващия медик.

По време на бременност жената е много повече застрашена от усложнения, ако се разболее от грип. Вирусната инфекция може да бъде сериозна заплаха за живота на майката и на нероденото й бебе. Освен това в тези случаи лечението на грипа е допълнително затруднено, тъй като много от медикаментите са противопоказни и не се прилагат по време на бременност.

Кои са основните ползи от ваксиниране против грип по време на бременност?

■ Запазва се доброто здраве на майката и се избягват усложнения на нейното състояние, което и без това е достатъчно деликатно поради бременността.

■ Ваксината против грип до голяма степен намалява риска от вродени дефекти на бебето в невралната тръба.

■ Свежда се до минимум опасността от преждевременно раждане или от раждане на мъртво дете.

■ Грипната ваксина на майката защитава бебето и след раждането.

Поради неукрепналата му имунна система то не може да бъде ваксинирано, преди да навърши 6 месеца. Но ако родилката си е направила ваксина още по време на бременността, детето ще бъде предпазено в първите месеци след раждането. Това е особено ефикасно решение за новородените „зимни” бебета – тези, които се раждат в сезон с повишена епидемиологична зараза.

Заради всичко това ваксинирането на бременната жена против грип е една разумна превантивна мярка.

По статията работи: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *