ЗДРАВЕ

Уртикария или копривна треска – опасни последици и лечение

Уртикарията е сериозно заболяване. Представлява червен, сърбящ кожен обрив, провокиран от алерген, който предизвиква алергична реакция. Тогава тялото освобождава протеин, наречен хистамин. При освобождаването му малките кръвоносни съдове, известни като капиляри, изпускат течност. Тя се натрупва в кожата и избива на повърхността като обрив. Той прилича на ужилено от коприва място. Нарича се уртика, от латинското наименование на копривата – Urtica urens.

Обривите са много на брой, обхващат големи участъци на кожата по цялото тяло и лицето. Телесната температура се повишава, следва втрисане, кръвното налягане драстично пада. При по-тежко протичане обривите се появяват по клепачите, по лигавицата на устата, на езика, гръкляна, бронхите. Отокът вътре в гърлото предизвиква задушаване и ако не се окаже спешна медицинска помощ, води до смърт. Това състояние се нарича анафилактичен шок и е изключително опасно за живота.

На практика уртикарията не засяга само кожата, а нанася поражения върху целия организъм: дихателната система – предизвиква кашлица, силна внезапна хрема, кихане, задушаване; сърдечносъдовата система – опасно понижение на кръвното налягане, силно сърцебиене; храносмилателната система – гадене, повръщане, разстройство, болки в корема; нервната система – тревожност, безпокойство, безсъние, стрес.

От уртикария боледуват 20 % от хората в даден момент от живота си. Болестта не е заразна, свързана е с нарушения на имунната система. Известна е под две форми:

І. Остра уртикария – започва неочаквано, протича бързо – в рамките на 4 – 5 дни, характеризира се с много силен сърбеж, силно втрисане и генерализиран обрив.

ІІ. Хронична уртикария – продължава над 2 месеца, а понякога и години. Сърбежът и обривите се появяват периодично.

Рискови фактори

  1. Алергични фактори 

■ Почти всички храни: мляко и млечни продукти; яйца и храни, приготвени с яйца; риба и морски дарове; ядки – орехи, бадеми, фъстъци; плодове – цитрусови плодове, ягоди, малини, кайсии, праскови; консервирани храни; месо и месни храни; шоколад; тестени изделия; зеленчуци – домати, краставици, гъби; подправки; алкохол – вино, спиртни напитки и др.

■ Медикаменти – антибиотици, сулфонамиди (бисептол), аналгин, аспирин, индометацин, упойки, хинин, серуми, ваксини.

■ Вируси, бактерии и гъбични инфекции – вирусен хепатит, инфекциозни бактериални огнища.

■ Насекоми – пчели, оси, паяци, мухи, комари, бълхи и др.

■ Инхалаторни алергени – домашен прах, пух, мъх, парфюми.

■ Препарати от битовата химия – латекс, никел, гума, индустриални химикали, лак за нокти и др.

  1. Неалергични фактори

Съпътстващи заболявания – болести на стомаха, червата, чернодробни, панкреатични, бъбречни, ендокринни, обменни заболявания, както и заболявания на нервната система.

  1. Физични фактори – въздействие от околната среда

Механични въздействия като натиск, вибрация и др.

Студ – излагане на минусови температури.

Топлина – температури над 50 градуса, изгаряния по тялото и др.

Светлина – пряка слънчева светлина без слънцезащитен крем, ултравиолетово лъчение.

Вода – прекалено гореща вода, замърсени водни басейни.

Пътуване.

Симптоми на уртикария

● леко повишение на температурата;

● отпадналост, чувство за силна умора, безпокойство, безсъние;

● драстично снижение на кръвното налягане;

● първоначално леко, а после по-силно гадене, повици за повръщане;

● диария;

● треска – студени неприятни тръпки по краката и по цялото тяло, усещане за дискомфорт;

● накрая се появява характерният белезникавочервен обрив с големина от 1 до 5 см – по туловището, крайниците, лицето;

● силен сърбеж;

● подуване и зачервяване на лигавите ципи на устата, гърлото, гръкляна, бронхите, което води до анафилактичен шок – задушаване. Необходимо е спешно да се извика линейка.

Профилактика и лечение

Няма радикални лекарства. Хроничната форма е завинаги, но лекарствата осигуряват дълга ремисия. Без лечение е възможно да се стигне до летален изход.

Заболяването се установява и се лекува от дерматолог, алерголог, имунолог. Обичайно първо дерматологът преценява обривите и препраща пациента при алерголог. Той провежда няколко стандартни диагностични процедури:

  • обща и биохимична кръвна проба;
  • тестове за алергия и за откриване на вида алерген;
  • определяне нивото на имуноглобулин.

Когато състоянието е обострено, освен лекарствата, се предписва и строг хранителен режим. Първите 10 дни не се яде нищо, освен малко ориз и сварени картофи. Пие се много минерална вода за изчистването на организма от токсините.

Ако не се лекува, уртикарията може да причини големи усложнения и да предизвика още по-страшни заболявания: ревматоиден артрит, целулиа, диабет тип 1, тироидно заболяване, синдром на Sjogren, оток на Куинке, анафилактичен шок.

На пациентите с хронична уртикария се препоръчва винаги да имат на разположение медицински комплект за оказване на първа помощ.

Много е важно да се разбере, че уртикарията може да доведе до състояние, несъвместимо с живота. Затова трябва да се лекува и да се спазват лекарските препоръки, за да не се стигне нелепо до фатален край.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *