ЗДРАВЕ

14 ноември – Световен ден за борба с диабета

По решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация от 1991 г. 14 ноември е обявен за Световен ден за борба с диабета. 14 ноември 1891 г. е рождената дата на д-р Фредерик Бантинг, който през 1921 г. в Канада за първи път поставя инсулинова инжекция на умиращ от диабет младеж. Заради своето животоспасяващо откритие д-р Бантинг получава Нобелова награда за медицина през 1923 г.

 Диабетът е сред най-коварните заболявания. Той предизвиква множество поражения на целия организъм. Наричат го „бавният убиец” и „най-капризната болест”. В световен мащаб от това заболяване страдат над 422 милиона души. В България болните са повече от половин милион – тук всяка година от диабет умират по 8000 души, което ще рече по 22 човека на ден. Много деца са засегнати от болестта и възрастовият праг все повече пада.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в организма, което води до повишаване на кръвната захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Основните симптоми са: умора и лесна уморяемост, обезводняване и постоянна силна жажда, повишен апетит, загуба на тегло, често уриниране и позиви за уриниране, затруднено и забавено зарастване на рани, инфекции в устната кухина, гъбични инфекции на гениталиите, кожни инфекции, циреи и гнойни пъпки, необясними нервни неразположения, раздразнителност и потиснатост, безсилие и дискомфорт на целия организъм.

диабет
Диабетът е болест, която изисква много внимание и усилие от страна на болните и техните близки.

Диабетът е два вида – Тип 1 и Тип 2, като вторият е по-разпространен. И в двата случая обаче развитието на болестта води до големи усложнения – бъбречна недостатъчност, проблеми със сърцето, слепота, ампутация на крайници, смърт.

Тази година световната кампания за превенция е под мотото „Семейство и диабет”. Защото когато някой се разболее от диабет, на практика цялото семейство е жертва. За побеждаването на диабетната пандемия е нужен широк достъп до информация за същността, симптоматиката и лечението, а също така за превантивните мерки спрямо това жестоко заболяване.

В страната около 40% от диабетиците не знаят, че са болни, а други 70% са зле лекувани. Наистина е необходимо да обръщаме внимание на здравната си култура и да си правим профилактични прегледи, а болните от диабет трябва да посещават ендокринолог най-малко веднъж на 6 месеца и ежедневно да следят състоянието си.

диабет
В страната около 40% от диабетиците не знаят, че са болни

Да се живее в семейство с болен от диабет не е лесно. Болестта изисква специални грижи, строго спазване на хранителен режим и отговорно отношение към болния. Кухнята на домакинството трябва да е съобразена с диетичните изисквания, предписани от лекуващия лекар. В дома е препоръчително да цари винаги спокойствие и ведра атмосфера, за да не се влошава състоянието на боледуващия. Защото сред водещите причини за появата и прогресирането на диабета на първо място е стресът. Голямо влияние оказва и нездравословният начин на живот, замърсената околна среда, хранителните продукти с лошо качество, обездвижването, наследствените фактори.

Превенцията включва здравословно хранене, често излизане сред природата, спорт, преодоляване на тревожността и на песимистичните нагласи, повече хармония и радости в живота.

Здравната култура относно диабета е предпоставка неговото ранно диагностициране и за успешно лечение.

Автор: Гана Василева 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *