ДОМАКИНСТВО

Лесни съвети за спестяване на пари

Сигурно голяма част от вас за поизхарчили доста средства покрай празниците. Именно затова ние ви предлагаме лесни съвети, които ще ви помогнат да спестите пари.

Мислете, преди да пазарувате

Правете списък с това, което трябва да закупите, дори да отивате до магазина само за хляб. Спазвайте списъка и не се оглеждайте из магазина ненужно. Може да запишете и някъде нещо, от което имате нужда и трябва да бъде закупено. Така, примерно, ще си купите нова кафеварка (защото старата е много стара), а не някоя дрешка, която сте видели на витрината.

Намалете използването на безконтактни карти

Наистина безконтактните карти са много лесни и бързи за използване, но и по-бързо „хвърчат“ парите, без да сме усетили. Опитайте се да взимате пари в началото на седмицата и да се съобразявате с това, което харчите, вместо просто да давате картата си на касата и да не обръщате внимание на сумите, които излизат от сметката ви.

Приговяйте си закуска и обяд

Толкова е лесно да влезете в навика да купувате храна в движение, особено когато сте гладни – ето защо храненето на голяма закуска, която ви държи сити до обяд и предварително подготвяне на второто хранене, е толкова важно. Плюс това, вероятно ще имате по-здравословен обяд. Може дори да си приготвяте кафе от вкъщи в термос. Плюс към това е, че със сигурност домашното кафе е по-хубаво от това в кафемашините. Може да си купите и стъклена или метална бутилка за вода, отново спестявате и същевременно мислите за околната среда.

Продадете онлайн нежеланите подаръци.

Да, това може да ви звучи и малко гадно, но по-добре някой друг да се радва на подарената ваза, от колкото да прашасва във шкафа ви. Така хем се отървавате от ненужните вещи и изчиствате дома си, хем пестите. Ако пък не искате да продавате подаръка си, може да го замените (стига да имате касова бележка), с нещо по ваш вкус.

Погледнете своите навици за пазаруване

Свикнали сте всеки ден да преглеждате сайтове за пазаруване? Ами спрете! Не е нужно да се ровите 2 часа в даден сайт за пазаруване, когато нямате нужда от нищо. Защото, повярвайте ни, ровите ли се, все ще намерите какво да си купите. Да, всички обичаме да се сдобиваме с по нещо от aliexpress към България, но дори и този уж малък на вид разход може сериозно да се отрази на бюджета ни. На момента може да ви се струва супер находка, но след месец да промените решението си, но паричките вече ги няма…

Бъдете пестеливи

Ако наистина ви е трудно да сдържате парите с в джоба, записвайте разходите си. Повярвайте, видите ли отчета си в края на месеца, ще решите много бързо, че трябва да спестявате и че петият чифт черен панталон, всъщност е бил излишен. Ако не ви се занимава да пишете, има и създадени за целта мобилни приложения, в които записвате разходите си и така виждате баланса: колко сте изхарчили, за какво харчите най-много и в най-добрия случай, какво сте спестили.

Автор: Николая Станкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *