СВОБОДНО ВРЕМЕ

Топ 10 личности, най-богати за всички времена

Листата „10 личности, най-богати за всички времена“ е опит да се сравни и съизмери богатството на най-богатите в историята.

10. Корнелиус Вандербилт

Корнелиус Вандербилт е на десета позиция в листата. Той спечелва състоянието си от корабоплаване и от железниците. През 1877 г. стойността на богатството му е 105 милиона долара, което се равнява на 143 милиарда долара към 2000 година. Вандрбилт е един от най-богатите американци в историята на страната.

9. Бил Гейтс

Той натрупва парите си единствено от своите компютърни системи в областта на информационните технологии. През 1999 г. притежава сума от 101 милиарда долара. През 2007 г. в богатството му се отчита спад – снижава се до 82 милиарда долара. Главната причина за това е, че развива голяма благотворителност.

8. Хенри Форд

Хенри Форд заема стабилна позиция в „Топ 10 най-богати личности за всички времена”. Той е американски автомобилен инженер, предприемач и основател на „Форд Мотор компания”. Забогатява благодарение на концепцията си за Форд модел Т и използването на начини за бързо производство чрез верижно сглобяване. Той прилага тактиката за снижаване на базовата цена на своята продукция, като така постига много по-висок ръст на продажбите.

Неговият най-голям възход настъпва, когато е на 57 години. Умира през 1947 г. на 83 години, с чиста стойност от 188, 1 милиарда долара.

7. Дон Симон Патино

Дон Симон Патино е роден през 1862 г., умира през 1947 г. Той е индустриалец от Боливия. Занимава се с калаени мини в страната си и притежава леярни в Англия и Германия. През 1940 г. контролира международните продажби на калай. По време на Втората световна война е сочен за един от петимата най-богати мъже в света.

6. Якоб Фугер

Якоб Фугер (1459 г. – 1525 г.) е роден в Аугсбург, Швабия. Немски банкер, търговец, член на ложата на банкерите. Получава монопол над търговията с коприна и мед в Европа. Създава първата международна банкова мрежа с много клонове. Той е и най-големият земевладелец на Стария континент – притежава цели градове. Натрупва богатството си от високорискови инвестиции, като взема пари да инвестира от благородниците. Подкрепя финансово избора на император Карл V за престола на Свещената Римска империя.

Племенникът на Якоб Фугер  е също богат банкер – Антон Фугер. На него старият Фугер завещава богатството си. Наследството след смъртта му възлиза на 438 милиона американски долара и е еквивалентно на 7000 килограма чисто злато.

5. Хесхен

Това е най-богатият китаец. Принадлежи към династията Кинг, фаворит на император Кианлонг.

След неговата смърт през 1799 г. цялата му собственост е оценена на около 42 милиарда американски долара. Богатството на Хесхен е приблизително равно на прихода на императорското правителство преди 15 години.

4. Низам Осман Али Кхан

 

 

 

 

 

Последният низам от Хайдерабад, Югоизточна Индия. Сяда на трона на Хайдерабад като десети владетел през 1911 година.

Той отлива своя собствена монета и притежава огромно частно съкровище – бижутерийна колекция, която съдържа повече от 25 хиляди диаманти, 2000 изумруда, 40000 перли, множество пръстени, гердани, гривни, диадеми, копчета и други скъпи украшения. Собственик е на диамантена мина. Неговите ковчези съдържат 100 милиона лири стерлинги. Има най-расовите ездитни коне и 400 ролс-ройса.

Царува 37 години, през които изгражда железници, електрификация и открива училища. Въпреки това остава в историята известен със своята алчност. Има 7 жени, 42 наложници и над 40 деца.

Определян е като най-богатият мъж на земята до неговата смърт през 1967 година.

3. Николай Романов

Руският цар Николай ІІ е роден през 1868 г. под името Николай Александрович. Начело е на Руската империя от 1894 г. до Революцията през февруари 1917 година.

Когато е на 48 години през 1916 г., неговото богатство е 881 милиона долара, което се равнява на 290 милиарда долара днес. Обявен е за най-състоятелният монарх в света. След убийството му е провъзгласен за светец от Руската православна църква. Жена му и децата му са признати за мъченици, след като всички са разстреляни през 1918 година от болшевиките.

2. Андрю Карнеги

Топ най-богата личност за всички времена. Един от най-известните фабриканти на САЩ. Роден е в Дънфърмлин, Шотландия през 1835 г.Идва в Америка като дете и започва да работи в завод за желязо.

През 1892 г. основава завод в Питсбърг, който незабавно се оказва много печеливш. Карнеги застава начело на стоманодобивната промишленост.

Прославен е като голям хуманист. Умира преди да навърши 83 години, като раздава голяма част от богатството си за училища, библиотеки, университети. Построил е много научноиизследователски центрове.

1. Джон Рокфелер

Магнатът Джон Рокфелер променя съдбата си, що се отнася до богатството, като успява да монополизира продажбата на петрол през 1800 г. Петролът има много голямо приложение и петролната индустрия е изключително печеливша.

В действителност той се превръща в толкова богат, когато напуска предприемачеството и прекарва последните 40 години от живота си като пенсионер. Към края на живота си Рокфелер раздава много от парите си на училища. Основава Университета в Чикаго.

Когато се преценява реалната стойност на имането му, той винаги е спряган за най-богатият мъж на всички времена.

Източник: Le toplist.com

Превод от френски: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *