Топ 8 книги, които всеки млад човек трябва да прочете

„Ана Каренина“ – Романът е класика в световната литература и навярно „остарялата“ корица и многобройните ѝ страници биха отблъснали младото поколение.

Класиките в литературата разказват истории от миналото, описващи конкретни събития и случки типични за времето си.

Но, ако погледнем по-глобално, ще видим как тези книги описват безкомпромисно реалността с днешна дата.

„Ана Каренина“ е роман на Лев Толстой, който отразява трагичната любов между Ана Каренина и офицер Вронски. Ана е омъжена аристократка от хайлайфа и се влюбва безнадеждно и „незаконно“ за заможния граф Вронски.

Книгата засяга темите за политиката, семейството, религията, морала и социалната класа. Теми, напълно актуални днес.

„Хари Потър“ – Кой не знае, кой не е чувал за него? Хари Потър е герой от едноименната поредица фентъзи романи от Джоан Роулинг.

Романите разказват за живота на младия магьосник Хари Потър и неговите приятели Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли, които учат в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“. Историята се развива около борбата на Хари срещу убиеца на неговите родители – черният магьосник Лорд Волдемор, който иска да се сдобие с върховна власт над света на вълшебниците.

Поредицата е вълнуваща, изпълнена с приключения, драма и съвременни проблеми, представени през призмата на фантастиката.

„Малкият принц“ – Изпълнена с цветни илюстрации и приказни моменти, „Малкият принц“ създава впечатление за детска книга. С годините на зрялост обаче, препрочитайки пъстрото четиво, откриваме дълбоко заровените идеалистични мисли за живота, любовта и смъртта.

В книгата разказвачът е катастрофирал със самолета си в пустинята Сахара, където среща млад принц, който не е от планетата Земя. „Планетата“ му се нарича астероид, който е голям колкото къща и се казва B612. Един ден принцът решава да напусне „планетата“ си, за да види каква е останалата вселена и посещава други шест астероида, на всеки от които живее възрастен, който има своите особености.

„Живот в скалите“ – Проницателната, смазващата, смъртоностната и болезнената истина за живота. Това е най – точното описание на тази философска книга. Роман за морето и любовта. Роман за закъснялата прошка, изцеляващата раздяла и мъдростта като Божи дар. Основното послание на книгата е: „Ти не си своето вчера!“

„Тази книга я написаха хората. Те много често не се чуват какви красиви неща казват. А, аз, умея да слушам и вечер щом си легна,  ги осмислям и често от отделни фрази, се раждат диалози“ – казва Мария Лалева, авторката на романа,  в интервюто си пред Bulgaria ON AIR.

„Любов“ на Елиф Шафак „Това е книга за мъката да откриеш път към себе си. Това не е съвременната история за романтичната връзка между американка и шотландец. Това е книга за радостта да намериш път към другия. Това не е любовен роман. Това е книга за любовта.“

Из книгата

„Любов“ обединява Изтока и Запада, минало и настояще, за да даде на читателя завладяващ и драматичен разказ за любовта. Отговаря ни на въпроса: „Как любовта може да промени живота ни?“ и разкрива красотата на любовта вчера, днес и утре.

„Нека ти разкажа“ – Хорхе Букай определя себе си като „професионален утешител“. Точно това е и ролята му в книгата – психотерапевтът Хорхе Букай се опитва да предаде своите уроци на студента Демиан, отишъл при него да разреши своите житейски проблеми. Той получава отговори под формата на истории, които Дебелия (това е прякорът на необикновения терапевт) черпи както от живота, така и от антични митове, дзен мъдрости, притчи и прочие.

Кой съм аз? Какъв е смисълът? Струва ли си? Какво трябва да направим, за да сме истински щастливи? Навярно тези въпроси са неизменна част от ежедневието на всеки хомосапиенс. Е, драги читатели, впуснете се в приключенията на Демиан и Хорхе и оставете те да ви разкажат.

„Не пипай тази книга“ – Ако вниманието ви е насочено към езотериката, към по-мистичната и неразгадаемата част от света, това е точната книга за вас. Ян ван Хелсинг, авторът на книгата, ще ви разкаже случки и истории, които ще променят мисленето ви, ще обогатят общата ви култура и най-вече дават различнa перспектива за нещата, които се случват около вас.

Ян ван Хелсинг ще разтърси светогледа ви! Не пипай тази книга! – защото след това ще е трудно да живеете по същия начин.

„Затворисърце“ – Първият роман на младия писател и творец Константин Трендафилов. Една история, разказана през призмата на любовта, предателството и надеждата. Вълнуващ, обагрен с цветовете на самотата, романът разказва за живота такъв, какъвто всички ние го познаваме – регресивен и прогресивен.

Историята е за двама мъже – Юлиан и Антон, срещнати от съдбата, на място,  на което никога не са предполагали, че могат да се срещнат. Константин Трендафилов казва в едно от своите интервюта пред bTV: „За мъжете книгата ще е интересна, защото ще отркият себе си вътре, а жените ще могат най-сетне да надникнат в главите на мъжете.“

Автор: Антония Богданова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *