СВОБОДНО ВРЕМЕ

Милиардери лишават децата си от наследство

Както се казва, богатите също плачат. Съвсем не са единични случаите, когато по една или друга причина богаташи пренебрегват децата си и ги оставят без пукната пара. Най-богатите хора в света явно си дават сметка, че парите развалят човека, когато са получени наготово, а не са придобити с труд. Ето защо приживе завещават по-голямата част от имането си на различни фондации, подпомагайки благотворителни каузи.

Медийният магнат Тед Търнър е баща на 5 деца от 3 брака. Той се заканва, че ще ги остави всичките почти на ръба на мизерията, като щял да задели пари, колкото да имат за погребението му. Ясно дава да се разбере, че наследниците му няма да получат нищо от него.

Тед Търнър е голям филантроп и обича да финансира различни каузи. Той е сред най-изтъкнатите дарители на фондацията на ООН.

Композиторът Андрю Лойд Уебър, известен с мюзикълите си „Фантомът от операта” и „Котките”, притежава над 1 милиард долара. Той също има 5 деца, но не иска да им остави богатството си: „Не подкрепям това изведнъж да получат огромна сума пари, защото така те няма да имат стимул да работят. Ще им дам старт в живота, но те в крайна сметка няма да наследят състоянието ми.” – категоричен е той.

Андрю Уебър смята да инвестира в театрални спектакли и да спонсорира млади таланти.

Милиардерът Пиер Омидяр (8,1 млрд. долара) мисли да дари по-голямата част от състоянието си за благотворителност.

„Разполагаме с повече пари, отколкото нашето семейство някога ще има нужда. Няма смисъл да ги задържаме.” – споделиха в публичното пространство съпрузите Омидяр.

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг е собственик на 50 милиарда долара, но няма намерение да ги остави на децата си. Вместо това обмисля да ги раздаде на благотворителни организации.

Изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг и неговата съпруга Присила след раждането на сина им публикуват писмо в интернет, в което са написали: „Ще дарим приживе 99% от акциите си във Facebook, които в момента се оценяват на 45 млрд. долара, за да изпълним мисията си.”.

Двойката създава фондация, занимаваща се с лечение на болести, с образование, със свързване на хората и създаването на здрави общности по света.

За собственото си дете семейство Закърбърг предвижда да отдели направо скромна сума, в сравнение с огромните средства, които пръска за дарения.

Бил Гейтс и жена му Мелинда щели да завещаят на отрочетата си една „миниатюрна част” от своето богатство, оценявано на 89 милиарда долара. Макар че пак ще са едни от най-богатите в света, Бил Гейтс иска децата му да могат да разчитат на себе си: „Ако завещаваш на децата си огромни суми, не им правиш услуга. Това изкривява всяко нещо, с което могат да се занимават.” – казва милиардерът.

Семейство Гейтс планира да даде по-голямата част от милиардите си за благотворителност чрез собствена фондация, която разрешава проблеми, свързани с бедността, глада и болестите по света.

Подготви: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *