РЕЦЕПТИ

Една свежа рецепта – тиквички, панирани с бира

Тиквичките са най-свежи и предпочитани в началото на лятото. В българската кухня има изобилие от рецепти за тяхното приготвяне – пържени, печени или варени; основна съставка за зеленчукови супи, за мусака, кюфтета, рула; пълнени тиквички със сирене и яйца, с извара, с ориз, с гъби и домати; задушени или на скара… Разнообразието е огромно!

Този зеленчук е здравословен и полезен за целия организъм. Високото съдържание на калий в тиквичките укрепва сърдечносъдовата система, поради което те помагат на страдащите от сърдечна недостатъчност, от високо кръвно, анемия и дори при чернодробна цироза.

Занижените количества захар и целулоза ги правят идеална храна за хората с диабет и за тези, които имат проблеми с храносмилателната система.

И не на последно място, тиквичките са подходящо меню при борба с наднорменото тегло. Заради ниския им гликемичен товар диетолозите щедро ги включват в различни хранителни режими.

Предлагаме ви една не толкова популярна, но пък твърде вкусна рецепта – тиквички, панирани в бира. Заслужава си вниманието, защото се приготвя за нула време, не би затруднила дори начинаещи аматьори в кухнята. „Пияните” тиквички стават апетитни и сочни, а хрупкавата им коричка е истинско кулинарно изкушение!

Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти

► 2 – 3 тиквички

► 1 ч. чаша бира

► 3 – 4 с. л. брашно

► сол

► черен пипер

► олио

Приготвяне

● Тиквичките се нарязват надлъжно на тънки резени. Осоляват се и се оставят да престоят 10 – 15 минути.

● От бирата и брашното се приготвя панировката: забърква се кашичка, към която се добавя щипка сол и малко млян черен пипер.

● Нарязаните парчета тиквички се подсушават с кухненска хартия. После се потапят в бирената каша, след което се пържат в олио на силен огън, докато придобият златиста коричка.

Сервирайте ги с гарнитура по ваш избор – със сос от счукан чесън и оцет, с кисело мляко и копър, с извара или майонеза.

Подготви: Гана Василева

One thought on “Една свежа рецепта – тиквички, панирани с бира

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *