ЗДРАВЕ

Отслабване с кефирна диета – мисията възможна

Кефирна диета – има такова нещо и сега ще си поговорим за нея.

Кефирът е феноменална напитка, правеща чудеса за здравето. Тя произхожда от Кавказките планини, масово се употребява в Русия и в бившите съветски републики.

Руската народна медицина използва кефира от векове. Той засилва имунитета и подпомага функционирането на всички системи в организма.

Този еликсир укрепва сърдечната дейност, регулира кръвното налягане, подобрява концентрацията и паметта, лекува нервната система. Заздравява костите, храносмилателния тракт и стомашната флора. Съдейства за бързата обмяна на веществата и ускорява метаболизма, което го прави мощно средство за борба с наднорменото тегло.

Какво точно представлява кефирът?

Това е ферментирала млечна напитка, която прилича много на айрана, но за разлика от него е газирана и съдържа известно количество алкохол. Приготвя се от прясно мляко, подквасено с кефирни зърна. Те са жив организъм. Представляват съчетание от бактерии и дрожди, носители на протеини, липиди и захари.

Поставени в млякото, тези зърна набъбват колкото орех, образувайки кефирната гъба. Осъществява се процеса на ферментация. После гъбата се отстранява чрез прецеждане. Прецедената течност се оставя за 1 – 2 денонощия да узрее, преди да бъде консумирана. (А кефирните зърна се слагат в ново мляко.)

Напитката е богата на витамини, минерали и белтъчини. Пълна е с триптофан и фолиева киселина, с витамините В12, В1, К. Изобилства от калий, магнезий и фосфор. Една истинска енергийна напитка, която дава жизнена сила, пречиства от токсините и подмладява!

Внимание заслужава прочутата руска диета с кефир, чрез която само за седмица се свалят цели 10 килограма. Вижте я!

Кефирна седемдневна диета

Една седмица се пие по литър и половина кефир дневно. Приема се само храна по точна схема, както следва:

■ І ден – 5 – 6 картофа

■ ІІ ден – 150 гр варена риба

■ ІІІ ден – 200 гр говеждо месо

■ ІV ден – 150 грама варена риба

■ V ден – зеленчукова салата или 4 – 5 ябълки

■ VІ и VІІ ден – само кефир и вода

Тази кефирна диета наистина е строга, ала си струва усилията, понеже за отрицателно време смъква много килограми. Освен това не е трудна за спазване, тъй като кефирът засища и човек не изпитва глад.

Важни уточнения, свързани с диетата:

Кефирната диета е противопоказна за хора с тежки заболявания, за страдащите от бъбречни болести и епилепсия!

Да се има предвид, че кефирът има разхлабително действие. Може да причини разстройство, подуване на корема, газове.

През тази седмица алкохолът е строго забранен!

Не забравяйте, че кефирът съдържа в себе си алкохол. Комбинирането му с други алкохолни напитки може да доведе до отравяне.

След приключване на кефирната диета трябва да има период на захранване – да се яде в малки количества, и то главно лека, растителна храна.

Ако след 7 дни въздържание изведнъж започнете да поглъщате огромни порции, йо-йо ефектът ви е в кърпа вързан!

Който е доволен от постигнатите резултати, сигурно ще иска да повтори „кефирното гладуване”. Ала това не е препоръчително.

Но можете да пиете по 1 – 2 чаши кефир на ден и след диетата. Така ще подкрепяте метаболизма си и ще продължите да слабеете. (Организмът ви вече ще е свикнал с напитката и няма да имате странични ефекти.)

Запомнете, че след 20 дни прием на кефир задължително се прави 10 дни почивка.

Как да се снабдите с кефир?

Като готова напитка кефирът се продава в биомагазините. Може да си поръчате и онлайн.

Най-добре е обаче да го приготвяте сами в домашни условия. Просто за целта трябва да се сдобиете с кефирна гъба. Потърсете я в руските сайтове или се обърнете към хора от руската общност у нас. За руснаците това е традиционна напитка и те могат да ви дадат тази гъба на символична цена или дори напълно безвъзмездно. Защото поверието гласи, че кефирните зърна не се продават, а се подаряват за здраве.

По статията работи: Гана Василева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *