Пържени тиквички, ама печени (РЕЦЕПТА)
Сигурно няма българин, който да не си свързва горещите летни дни с порция ароматни пържени тиквички. Напоследък започнахме да ги срещаме в заведенията под наименованието „тиквички по гръцки“, но освен във формата на нарязване, други разлики между двете ястия не виждаме.
Пържените тиквички определено са ни много любими, но едно от най-неприятните неща, които можем да си причиним в жегите, е да стоим над горещия котлон. Освен това, факт е, че пържената храна не се слави с особено здравословни ползи, затова всяка друга алтернатива е добре дошла. Ето защо днес ще ви покажем как да си направите пържени тиквички, ама печени.
Съветът на Hubavajena.bg: Ако се интересувате от покупката на уреди за здравословно готвене, последвайте линка и разгледайте атрактивните предложения на верига магазини “Зора”.
Всъщност рецептата изобщо не съдържа пържене, но печени, тиквичките стават на вкус досущ като пържени. Приготвят се лесно и бързо, а за финал ще ви споделим и два соса, с които можете да ги сервирате.
Необходими продукти:
3-4 тиквички (или повече, зависи за колко човека ще ги приготвяте)
царевично брашно
галета
олио
пресен копър
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на тънки резени и ги сложете да се отцедят за 30 минути в гевгир или съд с домакинска хартия. След това ги прехвърлете в чиста найлонова торбичка, в която, заедно с тиквичките, добавете още царевичното брашно и галетата. Хванете от двете страни (може и да завържете за по-сигурно) и добре разтресете, за да оваляте равномерно всички резени.
Покрийте голяма тава с хартия за печене, намазнете я с олиото и внимателно подредете тиквичките, като леко ги застъпвате. Поръсете с олио отгоре и ги сложете да се пекат на 180-200 градуса, като ги наблюдавате, за да не изгорят. Когато започнат да се зачервяват, извадете ги и ги подредете в подходящ съд, по възможност покрит с домакинска хартия, за да абсорбира мазнината. Поръсете с пресен копър.
БОНУС РЕЦЕПТИ: Допълнение към тиквичките
Млечен сос
В купа смесете кисело мляко, малко майонеза (може и без нея) и пресован чесън. Разбъркайте добре и сервирайте с тиквичките.
Чесън и оцет
В някои краища на България тиквичките се сервират с чесън и оцет (смес, която е позната от шкембе чорбата например). Ако сте склонни да експериментирате, определено ви препоръчваме да опитате.
Pingback: Отглеждане на тиквички: как да си направим разсад и как да се грижим за него? - fermerite.com
Pingback: Пресен копър: неподозирани ползи за здравето - Fermerite.com