Пържени тиквички, ама печени (РЕЦЕПТА)

Сигурно няма българин, който да не си свързва горещите летни дни с порция ароматни пържени тиквички. Напоследък започнахме да ги срещаме в заведенията под наименованието “тиквички по гръцки”, но освен във формата на нарязване, други разлики между двете ястия не виждаме.

Пържените тиквички определено са ни много любими, но едно от най-неприятните неща, които можем да си причиним в жегите, е да стоим над горещия котлон. Освен това, факт е, че пържената храна не се слави с особено здравословни ползи, затова всяка друга алтернатива е добре дошла. Ето защо днес ще ви покажем как да си направите пържени тиквички, ама печени.

Всъщност рецептата изобщо не съдържа пържене, но печени, тиквичките стават на вкус досущ като пържени. Приготвят се лесно и бързо, а за финал ще ви споделим и два соса, с които можете да ги сервирате.

Необходими продукти:

3-4 тиквички (или повече, зависи за колко човека ще ги приготвяте)
царевично брашно
галета
олио
пресен копър

Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките на тънки резени и ги сложете да се отцедят за 30 минути в гевгир или съд с домакинска хартия. След това ги прехвърлете в чиста найлонова торбичка, в която, заедно с тиквичките, добавете още царевичното брашно и галетата. Хванете от двете страни (може и да завържете за по-сигурно) и добре разтресете, за да оваляте равномерно всички резени.

Покрийте голяма тава с хартия за печене, намазнете я с олиото и внимателно подредете тиквичките, като леко ги застъпвате. Поръсете с олио отгоре и ги сложете да се пекат на 180-200 градуса, като ги наблюдавате, за да не изгорят. Когато започнат да се зачервяват, извадете ги и ги подредете в подходящ съд, по възможност покрит с домакинска хартия, за да абсорбира мазнината. Поръсете с пресен копър.

БОНУС РЕЦЕПТИ: Допълнение към тиквичките

Млечен сос

В купа смесете кисело мляко, малко майонеза (може и без нея) и пресован чесън. Разбъркайте добре и сервирайте с тиквичките.

Чесън и оцет

В някои краища на България тиквичките се сервират с чесън и оцет (смес, която е позната от шкембе чорбата например). Ако сте склонни да експериментирате, определено ви препоръчваме да опитате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *